Zvonimir Kusić: “Komunistički zločini prvi put su stavljeni u kategoriju spornih”

HRT

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonimir Kusić.

Komentirao je odluku Povjerenstva za suočavanje s prošlošću o korištenju pozdrava za dom spremni.

Kusić je rekao kako ima dosta paušalnih ocjena – 30 stranica dokumenta koja treba dobro pročitati. Govoreći o sedam izdvojenih mišljenja, rekao je kako se svi odnose samo na jedan pojam – zvijezdu petokraku. Oni su željeli da bude apsolutno smještena u istu kategoriju sa ustaškim znakovljem, dodao je.

Mišljenja je da je vijeće postiglo veliki uspjeh. Uspjelo je producirati jedan dokument koji je staloženo, maksimalno koliko je moguće bez ideologije, bez emocija, spustiti na činjenice i proizvesti dokument koji nije idealan, ali je realan. I ove kritike sa lijeve i desne strane su pohvala Vijeću to znači da smo na dobrom putu, taj dokument je za budućnost, za mlade naraštaje, rekao je Kusić.

Prvi put u povijesti komunistički su simboli proglašeni spornim, a komunistički zločini koji su bili često prikriveni i nisu bili osuđivani, prvi put su stavljeni u kategoriju spornih, istaknuo je Kusić.

Govoreći o “Za dom spremni” kod HOS-a, Kusić je rekao kako je Vijeće po tom pitanju bilo jednstveno jer se radi o braniteljima. Od 17 članova vijeća nitko nije osporavao. Neki pravnici to osporavaju, dok naši pravnici, ali i mnogi ugledni iz društva misle da je to moguće kao presedan. To su bili hrvatski branitelji koji su poginuli u obrani domovine i to je ono što je presudilo za ovu odluku, rekao je Kusić.

Kusić je, govoreći o radu Akademije, rekao kako nikada u povijesti nije bila otvorenija nego sada. Tvrdnju urednika Stankovića da se Akademija ne bavi bitnim temama, akademik je opovrgnuo. Nigdje se nismo toliko angažirali kao u pravosuđu. Rekao je kako je problem u tome što mediji prate samo teme od kojih mogu napraviti spektakl. Dodao je i da neće izići sa stavom o Istanbulskoj konvenciji jer je ona ušla u područje svjetonadzora, stvorila su se dva tabora.

Na pitanje Stankovića o tome zašto je HAZU reagirao na osudu generalu Praljku, rekao je kako su se morali očitovati zbog zabrinutosti položajem Hrvata u BiH.

Odgovorio je na kritike Ivice Puljka i Ivice Đikića rekavši kako daju paušalne izjave te da uopće ne razumiju što HAZU radi.