Zvijezde u Davosu u četvrtak su Trump, Merkel i Macron

Zvijezde Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u srijedu će biti njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron a mnogi se pitaju tko će od dvoje potonjih uspjeti zasjeniti američkog šefa države koji s čitavom svojom svitom dolazi u četvrtak u to glamurozno švicarsko zimovalište, najavljuju agencije.

Mnogi se klade na francuskog predsjednika koji je uz veliku pompu u Versaillesu u ponedjeljak primio neke od poslovnih ljudi koji su bili na putu za Davos.

Njemačka kancelarka okupirana je pak radom na sastavljanju vladine koalicije, te je puno diskretnija na međunarodnoj sceni od izbora u rujnu prošle godine.

Merkel bi u svom govoru u srijedu u 14,20 trebala odgovoriti na Macronove europske planove, a francuski će šef države nešto kasnije poslije podne govoriti o sadašnjem stanju globalizacije: ekonomskim i socijalnim nejednakostima, borbi protiv klimatskih promjena i globalnom vodstvu suočenom s nacionalizmom i ekstremizmom.

Ekonomski list Handelsblatt ocjenjuje u editorijalu da u Davos dolazi oslabljena kancelarka koja je osuđena ostati u sjeni Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa.

Vrlo je kasno čak potvrdila svoj dolazak među 3000 sudionika koji će nekoliko dana u snijegom prekrivenoj planinskoj destinaciji imati brojne rasprave i poslovne sastanke.

“Merkel još nema vladu. Macron je  u ovom trenutku priča”, rekao je za AFP Richard Edelman, čelnik utjecajne tvrtke za odnose s javnošću.

Osim Njemačka i Francuske, i neki drugi europski čelnici pokušat će dobiti svoj dio svjetala reflektora, a među njima su talijanski premijer Paolo Gentiloni,  šef grčke vlade Aleksis Cipras, španjolski kralj Filip VI. i brazilski predsjednik Michel Temer.

Već u utorak govorio je kanadski premijer Justin Trudeau koji se strastveno založio za ravnopravnost spolova u godini kada Kanada predsjedava G7, a spolna ravnopravnost bit će, kako je rekao, prioritet za sve što će Skupina industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta činiti ove godine.

“MeToo, TimesUP, ženski marš, svi ti pokreti govore nam da moramo održati iznimno važne rasprave o ženskim pravima i jednakosti”, rekao je Trudeau, nazivajući spolno uznemiravanje “sustavnim problemom koji je neprihvatljiv”.

Četvrtak – dan za Trumpa i May u Davosu

Ali za Trumpa i britansku premijerku Theresu May Davos će pričekati četvrtak.

Trump će se, kako je najavila Bijela kuća, sastati s May i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, u petak će održati govor “America First”.

U Davosu će se, kako se očekuje, založiti za ulaganja u SAD i suradnju na pitanjima nacionalne sigurnosti, uključivo borbu protiv Islamske države i sjevernokorejski nuklearni i balistički program.

Visoki gospodarski savjetnik Bijele kuće Gary Cohn rekao je da će Trump iskoristiti svoj govor kako bi potaknuo globalne kompanije da ulažu u SAD i iskoriste smanjenje korporativnih poreza.

Naglasit će i svoju politiku “America First” i zatražiti recipročne trgovinske politike od strane saveznika budući da smatra da su međunarodni trgovinski dogovori usmjereni protiv SAD-a, rekao je Cohn.

Trump će biti prvi predsjednik SAD-a koji će sudjelovati na forumu u Davosu u posljednjih 20 godina, što će biti prigoda da za čavrljanje s istom onom globalističkom elitom po kojoj je žestoko udarao u predsjedničkoj kampanji.

Trump će se sastati s May s kojom je imao trnovitu prvu godinu tijekom koje se nisu uspjeli dogovoriti o prikladnom trenutku za Trumpov posjet Londonu, a on je ovaj mjesec odlučio i da neće u veljači posjetiti Britaniju kada se u Londonu održava svečanost povodom otvaranja nove američke ambasade.

Trumpov sastanak s Netanyahuom bit će pak prvi otkad je izjavio da SAD priznaje Jeruzalem za glavni grad Izraela i tom bi prigodom, kako su rekli američki izvori, trebao ponoviti američku snažnu privrženost Izraelu i napore da se smanji iranski utjecaj na Bliskom istoku.

U četvrtak i petak na forumu u Davosu sudjelovat će i hrvatski premijer Andrej Plenković koji će imati niz bilateralnih susreta sa svjetskim političkim čelnicima i predstavnicima poslovnog svijeta.  (Hina)