Žuti prsluci ponovo na ulicama, sukobi u nekoliko gradova

EPA

Oko 40.000 “žutih prsluka” je prosvjedovalo u subotu diljem Francuske, u nastavku subotnjih prosvjeda dva tjedna prije kraja “Velike rasprave” koju je pokrenuo predsjednik Emmanuel Macron kako bi smirio situaciju. 

Dok je u Parizu sredinom dana počeo miran mimohod dug 12 kilometra pod jakom policijskom pratnjom, ovu 16. subotu su obilježili sukobi u nekoliko drugih velikih gradova.

Krajem dana je ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je 39.300 ljudi prosvjedovalo u cijeloj zemlji, od kojih 4000 u glavnom gradu.

U Lyonu je defiliralo 2000 “žutih prsluka” i situacija je bila napeta u središtu grada kada su okupljeni pokušali probiti ogradu policije na ulasku u trgovačku zonu. Policija ih je rastjerala suzavcem.

Na drugim skupovima su također zabilježeni sukobi, kao u Dijonu gdje se okupilo 800 ljudi.

Bilo je incidenata i na skupovima u Nici, Strasbourgu i Lilleu, a u Nantesu su prosvjednici bacali plastične boce s kiselinom na policajce koji su odvratili suzavcem.

U Bordeauxu se okupilo “nekoliko tisuća” prosvjednika. U Toulouseu je također bilo sukoba s policijom. Prosvjednici ulažu velike nade u prosvjed 16. ožujka koji se poklapa sa završetkom tzv. “Velike rasprave” koju je 15. siječnja pokrenuo francuski predsjednik. 

“Macronu odstupi”, skandiraju “žuti prsluci” već tjednima predsjedniku koji je pokrenuo veliku nacionalnu raspravu bez presedana u trajanju od dva mjeseca ne bi li zaustavio društvenu krizu, najgoru od njegova dolaska na vlast 2017.

Žuti prsluci drže da je “velika rasprava obmana i zamagljivanje”, jer se elite boje da će izgubiti svoja dobro plaćena mjesta.

(Hina)