Žuta Lokva: 32. obljetnica pogibije četvorice policajaca

Na raskrižju glavnih cesta od Brinja prema Senju i Otočcu, u Žutoj Lokvi, ispred kapelice Sv. Križa, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom obilježena je 32 obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika Dragutina Toljana, Milana Vranića, Vinka Krznarića i Zdravka Vukovića, koje su 24. kolovoza 1991. godine iz zasjede, mučki ubili srbočetnički pobunjenici iz automatskog oružja i ručnih bacača.

Izvor: Dražen Prša

Komemoraciji su nazočila brojna izaslanstva, obitelji poginulih, kolege policajci, udruge proizaše iz Domovinskog rata, jedini preživjeli policajac iz tog događaja Darko Murat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ernest Petry, u ime ministra policije Davora Božinovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnatelj policije Nikola Milina, načelnici policijskih uprava, zamjenica župana ličko senjskog Jasna Orešković Brkljačić, predstavnici vatrogasaca, sportskih udruga, načelnici i gradonačelnici općine Brinje, Vrhovine, grada Otočca ….

Prisjetimo se kolovoza 1991. godine. Ostat će zapamćen u svijesti hrvatskog naroda po mnogim mučkim, zločinačkim napadima srpskih pobunjenika udruženim sa agresorima JNA, na tek stvorenu, neovisnu hrvatsku državu s ciljem njezina porobljavanja, okupiranja i stvaranja velike Srbije. Na današnji su dan, prije 32 godine, kobnog maglovitog jutra 24. kolovoza 1991. godine kao policijska ophodnja, koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković, i preživjeli Darko Murat te pričuvni policajci Vinko Krznarić i Milan Vranić upućeni službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj. U 09,45 sati nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici dežurni službenik Policijske Ispostave Brinje uputio im je poziv da se vrate u Ispostavu. Neposredno nakon što je svih pet policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo, na njih je iz zasjede na podmukao i okrutan način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tkz. SAO Krajine. Već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Ranjeni policajci Drago Toljan i Darko Murat pod jakom rafalnom pucnjavom uspjeli su se izvući iz automobila i zakloniti iza njega, te je preživjeli Darko Murat pokušao uzvratiti vatrom, no nakon opaljenja nekoliko komada streljiva, uslijed oštećenja spremnika puške, došlo je do njenog zatajenja. Pod terorističkim je rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć. Ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo je kraj vozila. Uslijed ovih tragičnih i dramatičnih događanja hrvatski je narod posao svjestan koliko će teška i bolna biti borba za hrvatsku neovisnost i slobodu.

Nitko nema prava na zaborav, jer njihova žrtva obvezuje sve nas na trajno sjećanje, da se nikada ne zaboravi to teško ali herojsko razdoblje naše povijesti kada je stvarana suverena, neovisna, moderna hrvatska država. Pali hrvatski redarstvenici, policajci svjedoče da su pripadnici MUP-a prvi stali u obranu hrvatske Domovine a iz MUP-ovih postrojbi kasnije tijekom Domovinskog rata, rodila se Hrvatska vojska i Hrvatske oružane snage. Ne smije se zaboraviti da je hrvatska policija izrasla u Domovinskom ratu i da iz tih ratnih vremena nosi se zalog i obećanje prema našim prijateljima i kolegama poginulim na hrvatskim bojištima.

S dužnim pijetetom treba se prisjetiti i ostalih, u to vrijeme mučki iz zasjede ubijenih pripadnika PU Ličko senjske PP Otočac, kada je ubijen pričuvni policajac Slavko Cetinjanin, na kontrolnoj točci u Brlogu 19. srpnja 1991. godine, pa potom, svega šest dana kasnije u monstruoznom zločinu na Markovcu kada je u zasjedi, sačekana policijska ophodnja, u kojoj je ubijen Dragan Šepac.

Prisjetimo se i 32 stradalih pripadnika PU Ličko senjske. Žrtva koju su dali za obranu Domovine je nemjerljiva a nama je dana morala ali i profesionalna obveza da se s ponosom i pijetetom sjećamo njihove čestite uloge u Domovinskom ratu i da se takva njihova uloga nikada ne zaboravi. Samo zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas živimo u slobodnoj, demokratskoj i europskoj republici Hrvatskoj.

Svetu misu zadušnicu, uz pjevanje policijske klape “Sv. Mihovil” služio je vojni kapelan i upravitelj svetiša Majke Božje na Udbini Josip Šimatović sa otočkim dekanom i župnikom don Goranom Antunovićem.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina om prigodom je kazao:

” Hrvatska policija je odigrala presudnu ulogu u počecima Domovinskog rata zajedno sa Hrvatskom vojskom. I ovdje nakon 32 godine svjedočimo događajima na današnji dan kada su stradala četiri hrvatska redarstvenika, i na današnji dan se sjećamo njih ali i svih hrvatskih redarstvenika i branitelja. Moramo podsjetiti da je iz redova hrvatske policije smrtno stradalo 765 hrvatskih redarstvenika, 22 su nestala i svi oni su ugradili svoje živote u temelje hrvatske Domovine a samim tim i u temelje hrvatske policije. S dostojanstvom obilježavamo sve obljetnice stradavanja naših poginulih policajaca i hrvatskih branitelja te nastojimo mladim hrvatskim policajcima osvijestiti to njihovo domoljublje, njihovu požrtvovnost u tim vremenima, na samom početku Domovinskog rata.