Županjom prošla jedna od najstarijih pokladnih povorki kontinentalne Hrvatske

Više od  tisuću maškara prošlo je u nedjelju ulicama Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci koja je održana u sklopu 51. Šokačkog sijela, najstarije i najveće manifestacije tradicijske kulture županjskog kraja, a na gradskim ulicama i trgovima promatralo ju je nekoliko tisuća posjetitelja.

Riječ je o jednoj od najstarih priredaba Šokačkog sijela koja se održava već 47 godina i jednoj od najvažnijih pokladnih povorki u kontinentalnom dijelu Hrvatske koju su ove godine pucnjem iz topa te kubura otvorili članovi Društva sv. Grgur Požeške građanske straže i Kuburaške udruge Maruševec.

Nakon što je županjski gradonačelnik Davor Miličević dao odobrenje da pokladna povorka može poći, prethodno pročitavši zapovijedi Šokačkog sijela koje mu je donio konjanik Mate Bobalić, gradskim trgovima i ulicama prošli su konjanici i dvadeset i pet konjskih zaprega te fijakera iza kojih je slijedilo više od tisuću maškara, članova pokladnih skupina iz svih krajeva Hrvatske te Poljske.

Pokladna povorka održana je u sklopu 51. Šokačkog sijela koje se od 3. do 13. veljače održava u Županji pod geslom “Lipo ti se Šokica opravlja”. Održano je ili će se održati dvadesetak foklornih, tradicijskih, kulturnih i zabavnih priredbi. Manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom na pokladni utorak, koji prethodi blagdanu Pepelnice ili Čiste srijede kojom katolici započinju korizmu. (Hina)