Županijski sud samo Ivici Todoriću odredio istražni zatvor

Foto HINA / Dario GRZELJ

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka, protiv svih petnaestero osumnjičenika.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda nije udovoljio zahtjevu DORH-a da se petnaestorica osumnjičenih u akciji Agrokor zadrže u jednomjesečnom istražnom zatvoru – već samo Ivica Todorić.

Iako je Ivica Todorić od ponedjeljka nedostupan, njegovi odvjetnici su u više navrata tvrdili da nije u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

To znači da ćemo poduzimati pravne radnje koje su nam dostupne, rekao je odvjetnik Ivice Todorića, Čedo Prodanović. Upitan hoće li uložiti žalbu na odluku suda, Prodanović je kratko rekao: “Naravno.”

“Samo Ivici Todoriću određen je pritvor, sinovima nije i ostalim osumnjičenima nije”, rekao je odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo.

Sud nije ništa obrazložio, samo je donio odluku, kazao je novinarima Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

“Za mog branjenika to znači da je odbijen prijedlog i da će doći u Hrvatskou i obaviti razgovor i da će biti slobodan otići. Vraća se. Ovo je pobjeda obrane. Odlučio je doći i doći će u normalnoj atmosferi. To je hitnost da se što prije riješi, ali ne hitnost da ga nakon razgovora vode u Remetinec. Sada nema hitnosti, možemo dogovoriti termin ispitivanja na koji moj klijent dolazi kao i svaki drugi građanin.

Mi nalog za uhićenje nismo vidjeli, imamo samo neformalni nalog za uhićenje, ali ovo mijenja situaciju. Očekujem razgovor s policijom. On će iznijeti obranu i negirati ono za što ga se sumnjiči, a on dolazi u RH sutra ili preksutra”, kazao je Olujić.

Tužiteljstvo je tražilo istražni zatvor, no sud je odlučio ne odrediti istražni zatvor svima osim Ivici Todoriću.