Ilustracija

Iz HSP-a Primorsko goranske županije u subotu su upozorili na migrantsku rutu kroz Primorsko-goransku županiju, posebice u Gorskom kotaru, gdje ilegalni migranti u svome pohodu prema zapadu sve češće provaljuju u kuće, vikendice i planinarske domove i kradu i uništavaju imovinu lokalnog stanovništva.

 “Situacija s migrantima u Primorsko-goranskoj županiji sve je gora, a posebno je na udaru Gorski kotar. Sve su češća provaljivanja u kuće, vikendice, planinarske domove, dolazi do krađa, migranti uništavaju tuđu imovinu te iza sebe ostavljaju nevjerojatne prizore. Teško je riječima opisati što naši sugrađani nalaze nakon provale migranata,” naveli su u priopćenju iz županijskog HSP-a.

 Pitaju do kada će institucije šutjeti o tom problemu. “Zar se moramo bojati hodati po našim šumama, zar se moramo bojati kada padne mrak kako nas netko ne bi opljačkao”, dodaje se u priopćenju primorsko-goranskog HSP-a. Iz te stranke napominju da su odlučili reagirati nakon brojnih upita i molbi sugrađana koji se pitaju tko će nadoknaditi štetu koju su migranti napravili.

 U HSP-a su medijima dostavili fotografije devastiranih planinarskih domova Janjčarica, Hahlić i Risnjak te izjave planinara i osoba koje se brinu o planinarskim domovima.

 Na stalnom udaru su planinarska kuća na Janjčarici, planinarski dom Hahlić, te planinarski dom na Risnjaku, navodi se u priopćenju te dodaje  da nisu samo planinarski domovi na udaru migranata, nego da stradaju i šumarske i obiteljske kuće i vikendice.