Povezite se

Gospodarstvo

Županije sjeverne i središnje Hrvatske žele razvojni sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja

Objavljeno

-

Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatska u utorak su potpisala pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Radi se o Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kako je istaknuto na potpisivanju pisma namjere u Energetskom centru Bračak kod Zaboka, pet županija želi usuglasiti prioritete razvoja državne i regionalne razine, utvrditi strateške projekte regionalnog razvoja te sredstva za njihovu provedbu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da od ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac očekuju da odmah supotpiše ovo pismo namjere kako bi počeo teći rok od šest mjeseci u kojem se treba izraditi sporazum.

“S obzirom da imamo dovoljan broj strateških projekata na području ovih pet županija, da su neki već potrošili, a drugi su vrlo blizu limita koji je odobren za potrošnju europskih sredstava u roku od tri godine, ovaj postupak je za nas neophodan da bi mogli dalje razvijati strateške projekte i da u sljedećoj financijskoj omotnici nećemo biti nijemi promatrači natječaja“, rekao je Kolar.

Varaždinski župan Radimir Čačić je dodao da se ovim potpisima potiče Vladu da se dodatno ubrza realizacija europskih projekta jer građani s razlogom nisu zadovoljni razinom realizacije. Rekao je da se ugovaranje pomaknulo, ali je još daleko od onoga što bi htjeli.

„Naši budžeti su limitirani i potpuno iscrpljeni. To pretpostavlja da država ili poveća izvorne prihode jedinica regionalne samouprave, što iskreno rečeno se niti u snu ne nadam, ne pada im napamet, ili da formira fond za suport domicilne komponente, što već postoji, ali se ne koristi na suvisli i društveno koristan način“, rekao je Čačić.

Ovih pet županija sa 700.000 stanovnika predstavlja najproduktivnije gospodarstvo u Hrvatskoj, ali i najefikasnije korištenje EU fondova naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

“Sve one ideje i prijedlozi koji dolaze iz ovog kraja, sa sjevera Hrvatske, zahvaljujući našoj suradnji, moraju biti snažnije podržani i od strane središnje vlasti jer uvijek smo pokazivali da smo puno efikasniji nego neki drugi, da znamo najbolje na našem području u korist naših stanovnika osmisliti dobre projekte i podići standard ljudi“, kazao je Posavec.

„Kroz ove razvojne programe mi smo naznačili sve ono što nas povezuje. Sve ono što će se napraviti kad se odobri neće biti samo za jednu županiju, nego za niz županija ovog dijela Hrvatske“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Dodao je da je Europa izrasla na regionalnom principu te da nije samo skup država već i skup regija unutar tih država.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren inicijativu je usporedio s partijom šaha.

„Činjenica da su nas ljudi odabrali da štitimo interese prostora iz kojeg svatko od nas dolazi daje nam za pravo da si mislimo da nismo baš pijuni. Ne moramo biti niti kraljevi, to je isto tako istina, ali konji nismo sigurno“, kazao je Koren koji očekuje da država iskaže opredjeljenje u razvoju svojih regija.

Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija žele razvojnim sporazumom doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, stvaranju naprednih i uspješnih regija.

Također žele ostvarenje trajnog gospodarskog rasta, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, rast konkurentnosti poduzetnika i privlačenje investicija, razvoj civilnog društva i bolju kvalitetu života.

Gospodarstvo

Petrinja: “20. Jubilarna Kestenijada”

Published

on

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje na Trgu hrvatskih branitelja održana je tradicionalna 20. jubilarna Kestenijada pod nazivom „Festival kestena“ .

Na Kestenijadi ponuđene su brojne gastronomske ponude od pečenja kestena, pripreme knedli od šljiva i kestena, kolača i štandova s domaćim proizvodima i suvenirima te programa za djecu: Kutić tete Vesne – Čarolije jeseni. Također, birali su se najukusniji kolači od kestena, a ove godine prvo mjesto odnijela je Udruga „Đeram“ iz Dragotinaca, te ostali koji su sudjelovali u natjecanju su: slastičarnica „Divković“ i Restoran Code.

Današnji gosti u Petrinji bili su župan Varaždinske županije, Radimir Čačić i predsjednički kandidat Zoran Milanović, a dočekao ih je gradonačelnik Darinko Dumbović, zajedno su obišli štandove i kušali razne delicije današnje Kestenijade.

Gradonačelnik Dumbović je tom prigodom izrazio zadovoljstvo tradicijom Kestenijade te kazao:

„Mi kao Petrinjci koji definitivno volimo svoj kraj, svoje područje koje je bogato prirodnim bogatstvima, a to je kestenom, vodom i sa svim sadržajima koje možemo ponuditi u turističkom i gastronomskom, ali i na kraju jednom gospodarskom ponudom Grada Petrinje, gdje želimo ustvari gajiti tradiciju koja je tu autohtona. Drago mi je da danas uz ove lijepe, domaće i petrinjske, ali i hrvatske pjesme sa našim Klapama pokazali smo kako sve to dobro čuvamo što imamo. Uz nas su i mnogi OPG-ovci ustvari prijatelji Grada Petrinje koji su došli i gledajući na konkurenciji oko kestena jedna nam je ekipa u Lovranu i Opatiji gdje isto također želimo prodati proizvode naše „Zelene kuće“. Ovdje imamo i prekrasnu Hrvatsku Kostajnicu koja je također domaćin Kestenijade.

To su danas ti dani, te dane sigurno treba još nadograđivati sa ljudima koji ustvari odlučuju o sudbini ovog područja i kraja bez razlike da li to bili predsjednici, ministri, premijeri, Vlada i župani. Oni trebaju proći kroz ovo područje da vide kako ovdje živi običan čovjek, ali tu u našoj domovini. Danas sam ovdje kao domaćin i samom kandidatu za predsjedničke izbore Zoranu Milanoviću i dragom prijatelju Varaždinske županije, Radimiru Čačiću i to je ono što treba pokazati. Grad Petrinja je otvoren grad i kao gradonačelnik primit ću sve goste koji će doći i ponuditi svoje sadržaje i da vide da mi ovdje imamo svoj karakter, osobnost i ono što želimo sačuvati.“ – rekao je gradonačelnik.

Za današnji glazbeno-zabavni program zaduženi su bili Klapa Kolapljani i Tamburaški sastav Presto, Sanda i Leon Bučar i mnogi drugi.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja

Published

on

Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja, pri čemu je uvoz svinjetine 20 posto veći od domaće proizvodnje pa je odojak skuplji i 30 posto.

Kilogram svinjske vratine za 36 kuna, a telećih rebara 33, sve je učestalija slika i u trgovačkim lancima ovih dana.

Iako se tim dvjema kategorijama, u pravilu iz uvoza, obično privlače potrošači, svinjetina s kojem se donedavno neprestano “akcijalo” po cijeni od 20-ak kuna, zbog prijetnje afričke svinjske kuge koja je već desetkovala neke farme u Europi te poremećaja uzrokovanih niskim otkupnim cijenama u lanjskoj godini, očito je prošlost.

“Odojak je trenutačno skuplji 30 posto nego u istom tjednu lanjske godine. Za prosječnih 25 kg lani je trebalo izdvojiti 55 eura, a kad su na tržištu niske cijene proizvođači obično pokolju krmače, što rezultira i manjom proizvodnjom svinjskog mesa. Potom, kad poraste potražnja, cijene skaču nebu pod oblake” objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Ističe kako je skakanje cijena počela već u drugom tromjesečju ove godine. No uvoznici jako dobro prate što se događa, pa se u prvom tromjesečju, zbog niskih cijena, u RH uvezlo dvostruko više svinjetine nego u drugom – posebice za preradu. Prosječna uvozna cijena u prvom tromjesečju 2019. bila je 1,99 eura, a u drugom 2,55 eura, 28 posto viša.

“Nekih kategorija jednostavno nema dovoljno. Samo da bi se namirila potražnja za svinjskom vratinom te svježim carskim mesom, Hrvatskoj bi trebalo još najmanje milijun svinja”, kaže Bobetić, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Otvoren poduzetnički centar u Prelogu

Published

on

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorili su u petak u Pregolu poduzetnički centar, u koji je uloženo 16,1 milijun kuna.

Od tog iznosa, 15,7 milijuna kuna sufinancirano je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta „Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje poduzetničkog centra“.

Ministar Horvat pohvalio je izgradnju poduzetničkih centara, istaknuvši da će oni pri stvaranju novih poduzetnika biti od značajne pomoći u ključnim početnim godinama.

“Ove inkubacijske jedinice pomoći će međimurskim poduzetnicima da kroz proces u periodu od 3 do 5 godina stanu na svoje noge i dođu u priliku da izgrade svoj vlastiti prostor“, naglasio je Horvat.

Podsjetio je da je priču oko poduzetničkih centara započela bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić prije tri godine, “kada još nitko nije znao koliko su takvi centri važni kao generatori novih poduzetnika”. Horvat je izrazio i uvjerenje da će Grad Prelog značajno podržati sve buduće poduzetnike u centru.

Ministrica Marija Vučković i ministar Darko Horvat na otvorenju Poduzetničkog centra Prelog/Izvor: mnovine

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek podsjetio je da je Prelog izrazito uspješan gospodarski grad s vrlo razvijenim poduzetništvom.

„Posebno me veseli da je u pozivnom natječaju već 14 osoba iskazalo interes te ćemo prve ugovore potpisati već sredinom idućeg tjedna“, izjavio je Kolarek.

Poduzetnički centar u Prelogu rasprostire se na površini od 2.000 četvornih metara, u njemu se nalaze 23 ureda, dvije kongresne dvorane te sobe za sastanke. Njegovom izgradnjom poticat će se inovativnost i kreativnost i olakšati poslovanje poduzetnika iz Grada Prelogai i okolnih područja. Centar će pružati poslovne i savjetodavne usluge poduzetnicima te im biti potpora kod apliciranja za europske projekte.

U sklopu posjeta Prelogu ministar Horvat i ministrica Vučković obišli su i gradilište Dječjeg vrtića Fijolica.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije