Županije sjeverne i središnje Hrvatske žele razvojni sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja

Varaždin, 09.07.2019 - Župani 5 županija Sjeverne i Središnje Hrvatske potpisali su Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Pismo su potpisali župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko – Bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Koprivničko – Križevačke županije Darko Koren. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatska u utorak su potpisala pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Radi se o Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kako je istaknuto na potpisivanju pisma namjere u Energetskom centru Bračak kod Zaboka, pet županija želi usuglasiti prioritete razvoja državne i regionalne razine, utvrditi strateške projekte regionalnog razvoja te sredstva za njihovu provedbu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da od ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac očekuju da odmah supotpiše ovo pismo namjere kako bi počeo teći rok od šest mjeseci u kojem se treba izraditi sporazum.

“S obzirom da imamo dovoljan broj strateških projekata na području ovih pet županija, da su neki već potrošili, a drugi su vrlo blizu limita koji je odobren za potrošnju europskih sredstava u roku od tri godine, ovaj postupak je za nas neophodan da bi mogli dalje razvijati strateške projekte i da u sljedećoj financijskoj omotnici nećemo biti nijemi promatrači natječaja“, rekao je Kolar.

Varaždinski župan Radimir Čačić je dodao da se ovim potpisima potiče Vladu da se dodatno ubrza realizacija europskih projekta jer građani s razlogom nisu zadovoljni razinom realizacije. Rekao je da se ugovaranje pomaknulo, ali je još daleko od onoga što bi htjeli.

„Naši budžeti su limitirani i potpuno iscrpljeni. To pretpostavlja da država ili poveća izvorne prihode jedinica regionalne samouprave, što iskreno rečeno se niti u snu ne nadam, ne pada im napamet, ili da formira fond za suport domicilne komponente, što već postoji, ali se ne koristi na suvisli i društveno koristan način“, rekao je Čačić.

Ovih pet županija sa 700.000 stanovnika predstavlja najproduktivnije gospodarstvo u Hrvatskoj, ali i najefikasnije korištenje EU fondova naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

“Sve one ideje i prijedlozi koji dolaze iz ovog kraja, sa sjevera Hrvatske, zahvaljujući našoj suradnji, moraju biti snažnije podržani i od strane središnje vlasti jer uvijek smo pokazivali da smo puno efikasniji nego neki drugi, da znamo najbolje na našem području u korist naših stanovnika osmisliti dobre projekte i podići standard ljudi“, kazao je Posavec.

„Kroz ove razvojne programe mi smo naznačili sve ono što nas povezuje. Sve ono što će se napraviti kad se odobri neće biti samo za jednu županiju, nego za niz županija ovog dijela Hrvatske“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Dodao je da je Europa izrasla na regionalnom principu te da nije samo skup država već i skup regija unutar tih država.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren inicijativu je usporedio s partijom šaha.

„Činjenica da su nas ljudi odabrali da štitimo interese prostora iz kojeg svatko od nas dolazi daje nam za pravo da si mislimo da nismo baš pijuni. Ne moramo biti niti kraljevi, to je isto tako istina, ali konji nismo sigurno“, kazao je Koren koji očekuje da država iskaže opredjeljenje u razvoju svojih regija.

Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija žele razvojnim sporazumom doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, stvaranju naprednih i uspješnih regija.

Također žele ostvarenje trajnog gospodarskog rasta, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, rast konkurentnosti poduzetnika i privlačenje investicija, razvoj civilnog društva i bolju kvalitetu života.