Župane Žiniću i dožupane Rosavcu ne umanjujte vrijednosti i značaj Siska, okolice i njihovih žitelja i drugi put prezentirajte domaće proizvode u ponosnom gradu

Izvor: FB/Novska.IN portal

Sisačko-moslavačka županija ponosna je hrvatska županija koja je jedna od većih županija, a glavnina županije proteže se Posavinom, Moslavinom i Banovinom, a tek manji dio Pounjem i Zapadnom Slavonijom.

Poljoprivreda je od davnina bilo zanimanje kojim su se časno bavili ovdašnji “muži” i s puno ljubavi i truda hranili blago (stoku), uzgajali žito, ali i proizvodili vrijedne domaće proizvode.

U ovim krajevima ne proizvodi se kulen, ali se “delaju” vrhunske posavske češnjovke i banijske kobasice. Poznat je i sir prevelec kojeg žene iz ovih krajeva s puno pažnje proizvode i prodaju na sisačkom, petrinjskom i drugim “placevima” ovoga kraja.

Vina moslavačkog kraja su poznata širom zemlje, a autohtona sorta je škrlet, ali seljaci znaju proizvoditi i odličnu šljivovicu te domaći pekmez.

Zasigurno bi se tu našlo još mnogo poljoprivrednih proizvoda koje vrijedni seljaci proizvode u županiji koja je branila i obranila Europu od puno nepogoda u svojoj povijesti.

Stoga nam župane Žiniću i dožupane Rosavcu ne umanjujte vrijednosti i značaj Siska, okolice i njihovih žitelja i drugi put prezentirajte domaće proizvode u ponosnom gradu zbog čijih se drevnih branitelja iz 1593. godine zvono zagrebačke katedrale oglašava svakoga dana u 14 sati i ne sramite se ubuduće na jednoj od sličnih akcija koja se danas održala u Novskoj pokazati predsjedniku Vlade i hrvatskim ministrima gdje su stigli i gdje se svi ovi domaći proizvodi “delaju” s ljubavlju naših “muža” i “sneja”.

Zamoljeni smo ovaj tekst napisati u ime svih poljoprivrednika Sisačko moslavačke županije.

www.mps.hr/hr/novosti/ministar-tolusic-u-novskoj