Župan Žinić uručio nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama

Ivo Žinić - župan Sisačko moslavački/Nacionalno

Sisačko-moslovački župane u utorak je organizirao svečani blagdanski domjenak, na kojemu su zaslužnim pojedincima i organizacijama uručene županijske nagrade.

Nagradu za životno djelo primio je Božidar Pintarić, dugogodišnji istaknuti društveni i sportski djelatnik iz Siska, koji se posebno istaknuo aktivnostima u umirovljeničkim udrugama, Sisačkoj građanskoj stranci te u atletici. Ista je nagrada posmrtno dodijeljena Petrinjcu Željku Nenadiću, hrvatskom branitelju koji je svojedobno bio saborski zastupnik i zamjenik župana, a obnašao je i brojne druge odgovorne dužnosti.

Godišnje nagrade za iznimna dostignuća u protekloj godini primili su uspješni član Kajak kanu kluba iz Hrvatske Kostajnice Josip Lenac, državni reprezentativac koji je ove godine ostvario niz vrhunskih rezultata, te Nenad Ostojić, ugledni sisački karikaturista i autor stripova, poznat kao organizator brojnih prestižnih izložbi i natjecanja karikaturista iz cijelog svijeta.

Za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije nagrađen je sisački Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić”, koji je ove godine obilježio 65 godina uspješnog rada.

Župan Žinić podsjetio je na najvažnije projekte koje će iduće godine nastaviti županijska vlast. To su izgradnja središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku, početak projekta znanstvenog i kulturno-obrazovnog centra u bivšoj sisačkoj vojarni, utemeljenje Centra braće Radića u Martinskoj Vesi, te turističko-povijesnog projekta “Baština Zrinskih – budućnost Banovine”.

Biskup Košić: Odlazak iz domovine mogao bi se nazvati i dezerterstvom

Zajedničku je molitvu predvodio sisački buskup mons. Vlado Košić, upozoravajući u propovijedi kako je 2017. godina stagnacije i demografskog odumiranja.

“Iseljava naša mladost koja bi svojim ostankom mogla poboljšati život u zemlji. Danas je moderno otići iz domovine, pa bi se to moglo nazvati i dezerterstvom. Moramo se upitati omogućuje li se napredak mladima u zemlji. Međutim, oni koji odlučuju o tome misle samo na sebe”, rekao je biskup Košić.

Po njegovu mišljenju, u Hrvatskoj su još uvijek utjecajni “protudržavni, protuhrvatski i komunistički pojedinci”, arbitražni sporazum o granici sa Slovenijom je lažan, haška presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima skandalozna, “a na te su pojave državni dužnosnici reagirali upravo na praznik bivše države, da bi kasnije sve porekli”.