Župan SMŽ Žinić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj

Za prvi nastupni posjet jednoj od hrvatskih županija novi veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj nj.E. Mustafam Babura Hizlan odabrao je Sisačko-moslavačku županiju. Istina, bio je u Vukovaru, ali ne u nastupnom posjetu nego na Danima sjećanja na žrtvu Vukovara, gdje se , u gradu heroju, pridružio brojnima koji su 18. studenoga odali počast vukovarskim žrtvama.

Nakon sastanka s veleposlanikom Republike Turske u Republici Hrvatskoj nj.E. Mustafom Baburom Hizlanom,
sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao:

“Ova suradnja između Hrvatske i Turske dugo traje i prvi posjet novog veleposlanika upravo je našoj županiji na što mu zahvaljujem.
Drago mi je da je gospodn Hizlan prepoznao našu županiju koja je poslije Vukovarsko srijemske ratom najviše pogođena županija, a posljedice se i danas osjećaju.
Složili smo se da to nije prepreka za razvoj, budućnost i kvalitetniju suradnju između dvije države”.

Dodao je da je bilo pokušaja ulaganja u SMŽ gospodarstvenika iz Turske a sada po izjavama veleposlanika postoji veliki interes za ulaganje u Hrvatsku i to ćemo pokušati iskoristiti.

Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj podsjetio je kako će danas na prigodnoj svečanosti Turske razvojna agencija TIKA u Sisku uručiti značajnu donaciju, te dodao će suradnja biti nastavljena.

Dodajmo kako je Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TİKA) organizirala u srijedu, 22. studenog svečanost primopredaje projekta u Sisku za završen projekt obnove vanjskog izgleda Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac – ogranak Caprag i završen projekt obnove i razvoja kapaciteta Dječjeg vrtića Sisak Novi.

U okviru projekta obnove i razvoja kapaciteta Dječjeg vrtića, TİKA nije samo opremila igralište u vrtu, nego je i donirala igračke i didaktičke igračke, grupne igre i igračke, kompletni namještaj i opremu za učionice: ormariće, spremišta te radne stolove za zbornice. Prema tome, cilj TİKA-e je povećati razinu obrazovanja u dječjem vrtiću kojeg pohađa više od 600 djece i koji nudi multikulturalni program.