Župan SMŽ Ivo Žinić kao izaslanik Predsjednice u Uštici odao počast na romske žrtve geocida

Župan Ivo Žinić je u srijedu, 2. kolovoza 2017. godine, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, nazočio središnjem obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen, koje je održano na romskom groblju u Uštici, naselju na području Općine Jasenovac.

Obilježbi su, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ nazočili i izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mnogi drugi uglednici i dužnosnici, te predstavnici romskih zajednica iz Europe i svijeta.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta predstavlja jedan od najvažnijih datuma vezanih uz romski identitet.

Nije ovo samo romsko pitanje i samo romska bol, ovo je problem i bol svih nas. Ljudska vrsta svoju zadivljujuću inteligenciju, nažalost može očajno zloupotrijebiti. Nije sasvim precizno i korektno reći da se ovdje dogodilo zlo.

To kažemo u slučaju potresa ili poplave. Preciznije je reći: ‘ovdje je zlo učinjeno’. Ovdje je počinjen stravičan zločin. Ljudi s imenom i prezimenom su ga počinili, naglasio je.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin rekao je da je upravo Hrvatski sabor na inicijativu zastupnika Kajtazija u prosincu 2014. donio odluku o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta. Ljudski je rod od svog postanka pokušavao na sve moguće načine, a osobito riječima opisati ono što vidi, čuje i osjeća. Najteže je, međutim, pronaći odgovarajuće riječi kojima bi se mogle opisati sve strahote, stradanja ljudskog roda kroz povijest, dodao je.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivo Žinić rekao je da je poznato kako su tijekom srpnja 1942. svi Romi s područja NDH-a bili deportirani u Jasenovac. Dok su drugi zatočenici ovog koncentracijskog logora bili identificirani po imenu, Romi su bilježeni po broju vagona kojim su dovezeni u logor, rekao je.