Župan Ivo Žinić: Lagali ste, kaznena prijava bila je politička, što je dokazao i USKOK

Župan SMŽ Ivo Žinić/Nacionalno

Župan Sisačko moslavački Ivo Žinić poslao je priopćenje medijima u kojem je, kako je i najavio, podnio kaznene prijave za lažno prijavljivanje kaznenog djela
Priopćenje župana o podnošenju kaznene prijave za Lažno prijavljivanje kaznenog djela prenosimo u cijelosti:

Državnoodvjetnička odluka o neosnovanosti kaznene prijave kojom je USKOK kao nadležno tijelo odbacilo kaznenu prijavu koju su protiv mene kao župana i Adeline Ivković, Dražena Juranovića te Josipa Takača kao izabranih vijećnika Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, podnijeli oporbeni vijećnici Županijske skupštine radi navodne sumnje na počinjenje kaznenog djela opisanog i kažnjivog u članku 339 stavak 1 i 2 Kaznenog zakona (Podmićivanje zastupnika), ukazuje na činjenicu kako su točne bile moje tvrdnje koje sam od samog podnošenja gore navedene, odbačene kaznene prijave javno iznosio. Ponavljam ukazivao sam na činjenicu kako se radi o politički montiranoj kaznenoj prijavi bez bilo kakvog priloženog dokaza koji bi ukazivao na osnovanost sumnje kako je djelo počinjeno.

Upravo zbog takve lažne prijave, čije je podnošenje bilo motivirano isključivo činjenicom nemogućnosti ostvarenja većine u predstavničkom tijelu od strane oporbenih vijećnika kao podnositelja odbačene kaznene prijave, podnesena je dana 6. srpnja 2017. godine nadležnom državnom odvjetništvu od strane mene kao župana, gospođe Ivković te gospode Juranovića i Takača, kaznena prijava protiv oporbenih vijećnika koji su podnijeli odbačenu kaznenu prijavu radi počinjenja kaznenog djela podmićivanja zastupnika. Kaznena prijava s naše strane podnesena je radi postojanja osnovane sumnje kako su isti podnošenjem takve prijave koja je u konačnici odbačena, počinili kazneno djelo iz članka 304 stavak 1 Kaznenog zakona (Lažno prijavljivanje kaznenog djela).

Kaznene prijave ne bi trebale biti oružje dnevno političkih interesa određenih političkih grupacija na način da se iste podnose bez bilo kakvih priloženih dokaza kojima bi se kvalitetno pravdale činjenice koje ukazuju na postojanje osnovane sumnje vezano za počinjenje djela. Jedini i to vrlo loš učinak takve prijave od strane njenih podnositelja bila je medijska prezentacija iste kako bi se kod javnosti stvorio dojam da su vijećnici podmićivani, što naravno ne odgovara istini, a što je u konačnici potvrdio i USKOK.

Sukladno svemu navedenom nadam se kako će od strane nadležnog državnog odvjetništva biti donesena odluka o osnovanosti kaznene prijave radi počinjenja kaznenog djela iz članka 304 stavak 1 Kaznenog zakona (Lažno prijavljivanje kaznenog djela). Odluku ću, kakva god ona bila, kao legalist prihvatiti i poštivati uvažavajući autoritet tijela koje po zakonu odlučuje o osnovanosti podnesenih kaznenih prijava. Ne mislim od toga raditi medijski spektakl, za razliku od dijela oporbenih vijećnika koji unatoč pravovaljanoj državnoodvjetničkoj odluci o odbacivanju kaznene prijave istu ne prihvaćaju već sazivaju konferencije za novinare o njenoj neprihvatljivosti.

Za mene kao legalista, to je razočaravajuća činjenica i žalostan sam što isti uslijed nepostojanja pravne kulture nisu u stanju na civiliziran i kulturan način prihvatiti državnoodvjetničku odluku o odbacivanju podnesene kaznene prijave, stoji u priopćenju župana Ive Žinića.