Župan Flego: Istra u 2018. daje naglasak razvojnim projektima

foto HINA / Daniel SPONZA

Istarski župan Valter Flego u četvrtak je u Puli rekao kako predloženi županijski proračun za 2018., koji će se pred vijećnicima naći na sjednici u ponedjeljak, daje naglasak razvojnim projektima.

“U proteklom smo mandatu bili koncentrirani na pomoć gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, te smo započeli veliki broj projekata s ciljem očuvanja dostignutog društvenog standarda”, kazao je Flego na konferenciji za novinare te istaknuo kako će u ovome mandatu, s obzirom na oporavljanje gospodarstva, Istra staviti naglasak na razvojne projekte, unapređenje društvenog standarda te na nove iskorake u svim područjima.

Najviše novca za bolnice, škole, sveučilište i domove za starije

Upravo zato, smatra Flego, najviše proračunskog novca ulaže se u bolnice, škole, sveučilište i domove za starije.

U predloženom objedinjenom proračunu na Istarsku županiju odnosi se 221,8 milijuna kuna ili 16,8 posto, a na korisnike nešto više od milijarde kuna odnosno 83,2 posto. Osim toga, ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 665,9 milijuna kuna od čega na zdravstvo otpada 507 milijuna, na obrazovanje 83 milijuna, a na socijalnu skrb 75,7 milijuna kuna.

Župan Flego osvrnuo se i na najznačajnije investicije pa je tako na području obrazovanja izdvojio rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku obnovu OŠ Ivan Batelić Raša, energetsku obnovu OŠ Bate Balote Buje, kao i dovršetak rekonstrukcije sanacije i energetske obnove Srednje škole Mate Blažine u Labinu.

Na području zdravstva i socijalne skrbi, najznačajnija investicija je dovršetak izgradnje nove Opće bolnice Pula u ukupnom iznosu od 440 milijuna kuna, potom nastavak ulaganja u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, koje se financira iz Strukturnih fondova EU u iznosu od 19,5 milijuna kuna.

“Pored navedenog, u suradnji s gradovima i općinama, nastavit ćemo s mjerama za poticanje istarskog gospodarstva, politikom privlačenja investicija u Istru, kao i s promoviranjem Istre kao poželjne destinacije za ulaganje. Osigurana su sredstva za izradu Strategije vinarstva, kao i za projekt pomoćnika u nastavi, te se i u 2018. godini nastavlja s istima”, najavio je Valter Flego te dodao kako i u slijedećoj godini nastavljaju s jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve, kako bi i Istra i dalje nizala uspjehe na mnogim područjima. (Hina)