Župan Damir Bajs najavio 20 posto veći proračun Bjelovarsko-bilogorske županije

Hina

Konsolidirani proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. iznosit će 517 milijuna kuna, što je 20-postotno povećanje u odnosu na ovogodišnji, najavio je na konferenciji za novinare u utorak u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije župan Damir Bajs.

Župan Bajs (nezavisni) predstavio je županijski proračun za iduću godinu, na konferenciji su bili i njegov zamjenik Neven Alić (HNS), Bojana Hribljan (SDP) te pročelnici upravnih odbora, a župan očekuje da će županijski proračun biti izglasan u četvrtak na sjednici Županijske skupštine, Jer, istaknuo je Bajs, vladajuća većina ima četiri glasa više od zakonski najmanje 21 potrebnog glasa.

Rečeno je da su tri osnovna razloga zbog kojih je bitno povećan proračun, a to su povećanje izvornih prihoda u iznosu od desetak milijuna kuna zahvaljujući poreznoj reformi na državnoj razini, povećanje od 60 milijuna u segmentu povlačenja novca iz EU fondova, te završetak projekta Županijske riznice koja će od iduće godine obuhvatiti sve institucije koje je osnovala, odnosno kojima je vlasnik Bjelovarsko-bilogorska županija.

“Osnivanje Riznice zakonska je obveza koju trenutačno ispunjavaju rijetke županije”, objasnio je župan Bajs, te dodao kako će proračunski korisnici i dalje imati pravo raspolagati vlastitim proračunima, ali županija će imati bolji uvid nad troškovnom stranom.

Najveći dobitnici proračuna bit će sektori poljoprivrede, gospodarstva, zdravstva i školstva, a uz zadržavanje postojećih poticajnih mjera, predstavljene su i one nove među kojima se ističe milijun kuna za zadržavanje postojećih liječnika i privlačenje novih.

“Sljedeće godine očekujemo početak izgradnje nove bjelovarske bolnice, ali i dovršetak obnove i opremanja županijskih domova zdravlja, odnosno ambulanta. No, ništa od toga neće vrijediti ako ne riješimo problem koji muči čitavu Hrvatsku, a to je nedostatak liječnika”, istaknuo je župan Bajs dodavši kako će se mjera detaljno razraditi u suradnji s liječničkom komorom.

Anita Nekić-Pavičić, pročelnica Upravnog odbora za proračun i javnu nabavu proračun smatra realnim, među ostalim i zato što su u prihodima s osnove povlačenja novca iz EU fondova navedeni samo oni projekti čija je realizacija ili u tijeku ili je odobrena. (Hina)