Župan Čačić: Potpredsjednik Vlade Štromar opstruira povrat novca za škole i dvorane

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Varaždinski župan Radimir Čačić uputio je u utorak javno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga traži da spriječi potpredsjednika Vlade Predraga Štromara u opstrukciji povrata financijskih sredstava koja Varaždinska županija potražuje od države za izgradnju škola i dvorana po programu javno-privatnog partnerstva.

Na konferenciji za novinare u Varaždinu, Čačić je izvijestio da Varaždinska županija potražuje 30 milijuna kuna za 2016. i 2017. te daljnji nastavak isplate 15 milijuna kuna godišnje, a riječ je o državnoj obvezi sufinanciranja po programu javno-privatnog partnerstva.

Čačić je naglasio da su se ta financijska sredstva redovito isplaćivala dok je on bio prvi potpredsjednik u Vladi Zorana Milanovića i da isplata nije bila upitna “do HDZ-ovih vlada”.

Nakon dogovora s premijerom Plenkovićem, u prisustvu predsjednika Sabora Jandrokovića, u trenutku kad se formirala Vlada, prva pretpostavka da podržimo neke od njihovih kvalitetnihprojekata bila je da se ispune obveze prema Varaždinskoj županiji koje država ima po osnovu JPP-a, rekao je Čačić.

Dodao je da nitko nije tražio stvaranje posebnog zakonskog okvira za takve isplate te je optužio potpredsjednika Vlade Štromara za opstrukciju isplata i da on sada “petlja po tome”.

“Dogovor Čačić-Plenković-Jandroković je bio da se to odmah regulira. Ministar financija Zdravko Marić osigurao je novce i to je u nekoliko navrata potvrdio. Te su isplate u budžetu, a Štromar petlja, skupa sa svojom ministricom Divjak. Izmišlja da mu treba promjena u zakonu koja bi dozvolila da se to isplati, što nitko do Štromara spomenuo nije”, ustvrdio je Čačić.

Pritom je naveo i kronologiju zakazanih pa otkazanih sastanaka sa Štromarom i Divjak, do posljednjeg, koji se trebao održati 5. listopada, a čije ga je otkazivanje “bez ijedne riječi obrazloženja i isprike” potaklo da uputi pismo premijeru.

Čačić je Štromaru poručio da je vrijeme da “radi na korist građana Varaždinske županije i prestane liječiti komplekse”.

Vrč ide na vodu dok se ne razbije, pa tako i maltretiranje građana ove županije i nanošenje štete s takvim opstrukcijama. No, ne mogu oni nama pobjeći. Oni će sve to platiti, ovako ili onako. Ako ne dogovorom, a ne drže ga se, onda sudski, zaključio je Čačić.

Hina