Župan Boban: Dan državnosti trebamo slaviti 30. svibnja

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je u ponedjeljak kako se nada da će Dan neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada ostati kao spomen-dan, a zauzeo se da obilježavanje Dana državnosti bude 30. svibnja.

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, izaslanstva Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i braniteljskih udruga u ponedjeljak su položila vijence na Središnjem križu i Groblju branitelja na gradskom groblju Lovinac. 

Župan Boban podsjetio je na zajedništvo prije 28. godina kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih veza s bivšom SFRJ.

“U tom trenutku nije bilo osobe koja nije rekla – ja se stavljam na raspolaganje u obranu Domovine”, istaknuo je Boban.Govoreći o datumima obilježavanja državnih blagdana, župan Boban se zauzeo da obilježavanje Dana državnosti bude 30. svibnja na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor, a ne 25. lipnja, kao što je to sada.

“Dan državnosti trebamo slaviti 30. svibnja zbog povijesnih, ali pragmatičnih razloga. Tada još traje školska nastava i djeca bi osjetila Dan državnosti, a 25. lipnja je školski raspust”, rekao je Boban.

Dodao je kako se nada da će Dan neovisnosti, 8. listopada, ostati “kao spomen-dan”.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara također je komentirao obilježavanje državnih praznika.

“MI smo naše građane pomalo zbunili s razdvajanjem Dana državnosti, Dana pobjede i  Dana neovisnosti tako da kad me pitate u kakvom ozračju slavimo danas – vjerujem da se ljudi prisjećaju tog važnog datuma, ali kad ih točno pitate definiciju –  neće vam točno kazati”, rekao je Krstulović Opara.

U povodu Dana neovisnosti, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se svečani koncert “Domovini s ljubavlju”. Kako je najavljeno, na koncertu će nastupiti Orkestar Hrvatske ratne mornarice pod ravnanjem maestra Tonćija Ćićerića, Klapa HRM-a “Sv. Juraj”, pjevači Goran Karan, Đani Stipaničev, Helena Gudelj i Ankica Grossi.