Župa iz Slavonskog Broda mora platiti 5000 kuna predlagatelju stečaja

Pixabay

Trgovački sud u Osijeku u četvrtak je naložio Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM) u Slavonskom Brodu da nakon nedavne obustave stečajnog postupka isplati 5000 kuna vjerovniku koji je podnio prijedlog za pokretanje stečaja župe koja je dugovala više od 300.000 kuna.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je u lipnju bio obustavljen skraćeni stečaj budući je predstavnik župe dostavio potvrdu Financijske agencije (Fine) da taj dužnik više nema nepodmirenih obveza koje su donedavno bile utvrđene u iznosu preko 300.000 kuna te da više nema blokiran račun.

Mogućnost stečaja uslijedila je nakon što je sredinom travnja bio objavljen oglas i zahtjev Fine za provedbu skraćenog stečajnog postupka u kojem se navodilo i kako Župa Uznesenja BDM, na temelju dostupnih podataka, nema zaposlenih te ima otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci.

Kako je kasnije objavljeno u medijima župni dug je nastao temeljem potraživanja četiri osobe iz Slavonskog Broda koje su sredinom 90-ih godina dale zajam za gradnju crkve i župnoga dvora.

Novac za gradnju navodno je bio prikupljan na razne načine pa je osim Đakovačko-srijemske biskupije, znatan dio novca osiguran donacijama vjernika, ali i zajmovima. Mediji su pisali i da Crkva nije vratila zajam ljudima koji su taj spor pokušavali riješiti mirnim putem, ali nisu uspjeli te su 2006. podigli tužbu. U međuvremenu je slučaj tri puta vraćan na ponovno suđenje te je presuda u korist zajmodavaca postala pravomoćnom 2017.

Kako je iznos duga bio puno veći, vjerovnici su morali posegnuti za ovrhom pa je glavnina duga u međuvremenu naplaćena, ali je nenaplaćeno ostalo spornih 303.852 kune zbog kojih je Župa Uznesenja BDM zamalo završila u stečaju.