ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon snažnog skoka u studenom

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što je u studenom skočio više od 8 posto i dosegnuo najviše razine od početka ožujka.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je porastao 0,9 posto, na 1.702 boda, probivši se iznad psihološki važne granice od 1.700 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,87 posto, na 1.064 boda.

Oba su indeksa ostvarila znatne dobitke u studenom. Crobex je porastao 8,1 posto, a Crobex10 za 7,4 posto, pa se kreću oko najviših razina od početka ožujka.

“Početak tjedna ponovno je obilježen pozitivnim vijestima u pogledu učinkovitosti cjepiva protiv Covid-19. No, investitori na globalnim dioničkim tržištima primili su te vijesti s manje optimizma u odnosu na tjedan ranije. Odraz je to unovčenja dijela dobiti ostvarene tijekom studenog, koji se pokazao kao iznimno uspješnim za ulagače na dioničkim tržištima s obje strane Atlantika”, ističe Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, snažan dvoznamenkasti rast europskih dioničkih tržišta u studenome, mjeren Europe Stoxx 600 indeksom, pokazuje optimizam ulagača na krilima prethodnih pozitivnih vijesti u vezi razvoja učinkovitog cjepiva protiv Covid-19.

“Suprotno kretanjima na dioničkim tržištima u Europi te SAD-u, zadnji dan u studenom na domaćem dioničkom tržištu protekao je u pozitivnom tonu. U nastavku tjedna očekujemo opreznije trgovanje i na Zagrebačkoj burzi, dok bi ukupni dnevni dionički promet u redovnom dijelu trgovanja ipak mogao do kraja tjedna skliznuti prema nižim razinama”, navodi Kranjec.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 10,9 milijuna kuna te je bio 7,5 milijuna veći nego u petak.

Najveći promet, 3,8 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, kojoj je cijena porasla 1,07 posto, na 379 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 2,74 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,69 posto, na 180,5 kuna – najvišu razinu od kraja veljače ove godine.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena skočila 4,1 posto, na 27,9 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Alpha Adriatica, sa skokom cijene za 39,2 posto, na 34,8 kuna.

Među 10 najlikvidnijih jedino je pala cijena dionice Privredne banke Zagreb, i to za 5,36 posto, na 795 kuna.

Na domaćem tržištu jučer se trgovalo s ukupno 41 dionicom, pri čemu je njih 16 poskupilo, a 11 pojeftinilo, dok 12 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.