ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati nakon jučerašnjeg oštrog pada, a u fokusu ulagača bit će i dalje svjetske burze, na kojima vlada nesigurnost zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je u ponedjeljak 1,88 posto, na 2.061 bod, dok se Crobex10 spustio 1,58 posto, na 1.222 boda.

Oba indeksa sada su na najnižim razinama od kraja ožujka ove godine.

I svi su sektorski indeksi jučer pali, a najviše Crobextransport, za 3,04 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego u petak.

Crobexi su jučer pratili oštar pad svjetskih burzi. Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 2,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,9, a Nasdaq indeks 4,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,4, a pariški CAC 2,7 posto.

„Početak tjedna na europskom i domaćem tržištu obilježio je oštar pad dioničkih indeksa, uslijed zabrinutosti investitora oko izgleda svjetskog gospodarstva. Naime, investitori sada očekuju agresivniji pristup stezanju monetarne politike Feda, što bi moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju. Nove smjernice bit će objavljene po završetku ovotjednog dvodnevnog zasjedanja američkog FOMC-a u srijedu. Također, investitore brine i novi val pandemije koronavirusa u Kini”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet na ZSE imala je jučer dionica Atlantske plovidbe, 1,64 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 6,9 posto, na 486 kuna.

Većina dionica u brodarskom sektoru, koji je osjetljiv na izmjenu gospodarskih ciklusa, zabilježila je oštre gubitke.

Najveća gubitnica pritom je bila dionica Jadroplova, čija je cijena pala 11,54 posto, na 64,5 kuna.

Jedina je u brodarskom sektoru ojačala dionica Lošinjske plovidbe holdinga, za 2,08 posto, na 147 kuna.

Dionicom Spana jučer je, pak, ostvaren promet od 1,23 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 7,06 posto, na 250 kuna.

U fokusu je bila i dionica Končara EI, s prometom od 1,14 milijuna kuna. Cijena joj se oslabila 1,62 posto, na 910 kuna.

Milijunske promete imale su još dionice HPB-a i Podravke, pri čemu je cijena dionice HPB-a pala 3,26 posto, a Podravke za 0,33 posto.

Na Burzi se jučer trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih dvije porasla, 31 pala, a devet stagnirala.

„Na ZSE je jučer bio primjetan porast volumena trgovanja, a očekujemo da bi domaće tržište i u nastavku tjedna moglo slijediti signale s inozemnih tržišta”, kaže Ana Turudić.

A na svjetskim se burzama i danas očekuje nestabilno trgovanje.

„S naše strane Atlantika danas će u fokusu biti objava ZEW indeks povjerenja u Njemačkoj i euro području. U podacima za lipanj očekuje se blago smirivanje pesimizma na tržištu nakon početnog šoka od ruske invazije, koji su srozali pokazatelje raspoloženja na razine iz ožujka 2020. i najsnažnijeg ekonomskog zaključavanja (tzv. lockdowna) zbog pandemije. Ipak, obje mjere ostat će na izrazito negativnim razinama u okruženju ekonomskih i geopolitičkih izazova i rizika s kojima se gospodarstva euro područja suočavaju. Za danas terminski indeksi upućuju na smirivanje negativnog sentimenta te mješovitu izvedbu europskih indeksa”, objašnjava Ana Turudić.