Žrtva Borova naselja za Domovinu

Vukovar, 19.11.2020.- Prigodnim komemorativnim programom u Vukovaru je obilježeno stradanje gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu. Program je započeo ispred nekadašnjeg Borovo commercea, a potom su sudionici u Koloni sjećanja krenuli do crkve Gospe Fatimske. foto HINA/ ua

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno ostataka nekadašnjeg Borovo commercea, u četvrtak je započelo obilježavanje 29. obljetnice stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja u Domovinskom ratu.

Nakon prigodnog komemorativni program “Žrtva Borova naselja za Domovinu”, kojim su se Vukovarci prisjetili ubijenih i poginulih branitelja i civila u toj gradskoj četvrti u kojoj je na današnji dan 1991. godine po ulasku JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubijena 51 osoba, vijence su položila i svijeće zapalila brojna državna i druga izaslanstva.

“Jučer smo čuli na svetoj misi ‘pomirenje, pomirenje’ i to je put kojim želimo ići, ali ga ne možemo graditi na trulim temeljima. Povjerenje zahtijeva istinu i pravdu i kada govorimo o suživotu, Vukovar danas živi suživot jer suživot je živjeti jedni pored drugih. Vukovar međutim treba život, treba zajedništvo”, poručila je u ime Udruge “Vukovarske majke” predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Pozvala je sve one koji znaju bilo koji podatak o sudbini još uvijek 386 nestalih osoba u Vukovaru do to dojave i tako pomognu obiteljima koje ih traže, a sebi, kako je kazala, olakšaju dušu. “Oprost traži pokajanje”, poručila je Ljiljana Alvir.

Po riječima posljednjeg zapovjednika obrane Borova naselja Ive Kovačića, u podrumu Borovo commercea na početku agresije na Vukovar nalazilo se sklonište za civile, a pred kraj i pričuvna ratna bolnica u kojoj se u vrijeme sloma obrane Borova naselja nalazilo oko 1.000 branitelja i civila.

“Na današnji dan, u jutarnjim satima počeli su granatirati Borovo commerce i ubrzo se urušio glavni ulaz, a zgrada se zapalila. Podrum se međutim nije urušio. Prilikom izlaska bilo je ovdje odvajanja i jedan je dio ljudi smaknut odmah ovdje, a drugi je dio završio u Borovu Selu, Boboti”, naveo je Kovačić rekavši kako je 19. studenoga 1991. iz Borova naselja “nestalo” 167 branitelja dok je ubijena 51 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja nalazi se još 56 branitelja i civila.

Molitvu je molio župnik Župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja, fra Slavko Milić.

Komemoracija je nastavljena kolonom sjećanja u kojoj su sudionici prošli gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije fra Dragutin Bedeničić.

Na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku. Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na farmi “Lovas”, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u središtu Borova naselja.