Zračne snage od jutra na požarištu Biokovo

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) angažirane su od jutra u gašenju požara na Biokovu s jednim Canadairom CL-415, jednim Airtractorom AT-802 te jednim helikopterom Mi-8MTV koji će pružati potporu u prijevozu vatrogasaca i spremnika vode do nepristupačnih područja Biokova, javlja MORH.

Zračne snage sudjelovale su u gašenju požara na Biokovu u zadnjih sedam dana pri čemu su izbacile ukupno oko 370 vodenih bombi te ostvarili oko 100 sati naleta na požarištu Biokovo. Današnji angažman zračnih snaga ujedno je 31. dan zaredom kako zračne snage sudeluju u gašenju požara. Od ukupno 91 dan ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage nisu djelovale samo 14 dana (12 u lipnju, 2 u srpnju i 0 u kolovozu). Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 292 požara (98 u Šibensko-kninskoj, 92 Splitsko-dalmatinskoj, 75 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 11 u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji), javlja MORH.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2600 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 74 000 tona vode te je prevezen 441 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 184 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, dodaje se u propćenju.