ZPH obilježio prvi pokušaj povratka prognanika na okupirano područje

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u ponedjeljak je, u sklopu Programa obilježavanja značajnih obljetnica tadašnje Zajednice prognanika Hrvatske, ove godine prvi put organizirala obilježavanje povijesnog pokušaja povratka prognanika u naselje Antunovac kod Osijeka, 30. rujna 1993. godine, prvi takav pokušaj u Hrvatskoj.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije (ZPH OBŽ) Branko Pek, toga dana prognanici su sa središnjeg osječkog trga u koloni krenuli u Antunovac, a na putu su im se pridružili i brojni Osječani.

„Kada  smo toga dana krenuli prema Antunovcu, pokazali smo svu snagu koju smo imali i pokazali smo odlučnost prognanika da se vrate kućama. Tada se na najozbiljniji način pokazalo i hrvatskim vlastima i međunarodnoj zajednici da prognanici neće dovijeka trpiti stanje okupacije i pokušaj ciprizacije Hrvatske. No, iz Zagreba su nas zvali, konkretno tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, da stanemo i ne uđemo u Antunovac jer je na njega vršen pritisak iz Europske zajednice“, rekao je predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović.

Kako je istaknuo, to je povijesni događaj koji je pokazao odlučnost hrvatskog čovjeka da se vrati kući.

„Nakon toga je svima postalo jasno o snazi Zajednice prognanika Hrvatske i to je prva akcija tog karaktera koja dokazuje da se pokušalo na miran, gandijevski način probalo vratiti kućama. To su bile jasne poruke koje su poslije rezultirale akcijama Bljesak i Oluja i mirnom reintegracijom“, zaključio je Kompanović.

Tadašnji načelnik općine Antunovac Ilija Vučemilović-Alegić rekao je, prisjećajući se tog dana, kako ih tada ništa nije moglo zaustaviti.

„No moralo se pregovarati s ruskim pregovaračima iz jedinica UNPROFOR-a i to je bilo jako teško. Odnos snaga je bio jako težak, ali pokazali smo što želimo. I na kraju smo se ipak vratili mirnim putem“, istaknuo je.