Povezite se

Politika

Zoričić-Tabaković: Židovi se nikada nisu oporavili od posljedica Holokausta

Objavljeno

-

Voditeljica Šoa akademije i predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Zoričić-Tabaković u nedjelju je, na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, upozorila da se Židovi nisu nikad oporavili od posljedica Holokausta te istaknula važnost uvođenja stalnog učenja o Holokaustu u školama i kako ne biti indiferentan na tuđe patnje.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, na 27. siječnja, datum kad je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz–Birkenau, u Novinarskom domu u Zagrebu, uz preživjele logoraše i njihove potomke, nazočili su i novi izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, predstavnik njemačkog veleposlanstva Guenter Harald Seibel, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus, zagrebački rabin Luciano Moše Prelević te ravnatelj Javne ustanove Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković.

Podsjetivši kako je od oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau prošlo 74 godine, Zoričić-Tabaković je navela da je u tom razdoblju čovjek postigao mnoge uspjehe u razvoju znanosti, medicine i demokracije upitavši se je li to rezultiralo stvaranjem boljeg čovjeka i svijeta i je li nas sačuvalo od stvaranja novog fašizma te odgovorila: “Nisam sigurna, ali nadam se da je tome tako”.

Zoričić Tabaković napomenula je da je unutar zagrebačke Židovske općine prije sedam godina osnovana Šoa akademija te istaknula kako im je cilj učenje o Holokaustu kako bi se spoznalo da se on dogodio u tadašnjoj civiliziranoj Europi kako bi se “gotovo industrijski uništili Židovi”.

“Od tog događaja židovski se narod nije nikada oporavio”, upozorila je te istaknula važnost uvođenja stalnog učenja o Holokaustu u školama. Smatra i da bi se učenjem o Holokaustu trebao steći i uvid u one ljude koji su, riskirajući svoje živote, imali hrabrosti mu se suprostaviti.

Zoričić-Tabaković: Želimo naučiti mlade kako se suprotstaviti zlu i ne biti indiferentan

“Ideja nam je bila tome naučiti mlade ljude – kako se suprostaviti zlu, kako smoći snage za to te kako ne biti indiferentan na tuđe patnje”, kazala je Zoričić-Tabaković.

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta nazočilo je i 14 pripadnika njemačkog “Marša živih” čiji su pripadnici iznijeli svoja iskustva u suočavanju s prošlošću jer su im bliski rođaci bili pripadnici fašističkog pokreta ili njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnica tog pokreta Claudia Koetzer rekla je kako je Sveučilište u Tuebingenu bilo prvo njemačko Sveučilište bez Židova, a taj grad se do 80-ih godina prošlog stoljeća libio suočiti s prošlošću.

“Preko prošlosti smo položili veo šutnje”, dodala je.

Upozorila je i da je u Njemačkoj svatko znao što se događalo, jer se Holokaust odvijao pred očima njemačkog naroda, a Židovi su deportirani i ubijani.

No, rekla je, o cijeloj krivnji se šutjelo te su se pravdali oko toga, a obitelji nisu pokazivale nikakvo opravdanje prema žrtvama Holokausta. 

Koetzer: Imamo Marš živih i ne smijemo šutjeti

Koetzer je naglasila da su se u “Maršu živih” konkretno željeli zabaviti pitanjem šutnje jer su njihovi pretci, očevi i djedovi sudjelovali u ubijanju Židova i njihovoj deportaciji.

“I šutnja je jedan oblik antisemitizma”, poručila je istaknuvši kako više ne žele šutjeti o tome kako se prošlost ne bi ponovila.

Smatra i da ne prestaje odgovornost Njemačke te su stoga i osnovali “Marš živih” u kome zajedno sudjeluju preživjeli logoraši i njihovi potomci te potomci pripadnika nacista. Koetzer, čiji je djed na strani hitlerove Njemačke ratovao u Ukrajini, rekla je i da se sada na Sveučilištu u Tuebingenu povijest proučava bez “kozmetičkih zahvata” a u tom gradu osnovan je i muzej posvećen Holokaustu. Naglasila je da se i dalje žele boriti protiv antisemitizma i mržnje prema Židovima.

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta prikazan je i izraelski dokumentarni film “Zaboravljeni” redateljice Nitze Gonen.

Politika

Pernar podnio kaznenu prijavu protiv masona Gabrića

Published

on

Saborski zastupnik Ivan Pernar u srijedu je Državnome odvjetniku podnio kaznenu prijavu protiv masona Nikice Gabrića tražeći da Odvjetništvo utvrdi je li počinio kazneno djelo trgovine utjecajem, a kako bi se to utvrdilo, dodao je, potrebno je ispitati glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U izjavi novinarima ispred DORH-a, Pernar je rekao da Odvjetništvo treba utvrditi je li istina ono što govori glavni državni odvjetnik Jelenić, koji tvrdi da ga je Gabrić tražio da odradi određene službene radnje. Ako to jest istina, ističe Pernar, to znači da je Gabrić počinio kazneno djelo – trgovina utjecajem.

“Po mome sudu nesporno je da je šef masonske lože koja okuplja bogate i moćne pojedince, i ima visok društveni položaj, utjecao na Jelenića da napravi određene službene radnje, a za koje, po riječima samog Jelenića, nije bilo pravne osnove, odnosno nije ih se smjelo obaviti. Ako Jelenić govori istinu, po mome sudu, ovdje imamo počinjenje kaznenog djela trgovine utjecajem. A ako ne govori istinu, neka ga Gabrić tuži za klevetu”, rekao je Pernar.

Oftalmolog i “veliki majstor Velikog Orijenta Hrvatske” Nikica Gabrić odbacio je u utorak navode glavnog državnog odvjetnika Jelenića koji ga je prozvao da je pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara portala Dnevno i tjednika 7Dnevno.

Jelenić je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te ustvrdio da je Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su Gabrića navodno ucjenjivali, tražeći 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je za Dnevnik Nove TV rekao da je istina potpuno drukčija i naveo da ima i snimku razgovora. “Gospodin Jelenić je tražio jednu uslugu od mene, a ne ja od njega”, rekao je jučer Gabrić,a danas je na N1 pokazao i poruke koje je razmjenjivao s Jelenićem, još jednom odbacivši navode da je pokušao utjecati na istragu iznude kojoj je je bio izložen.

Ucitavanje vijesti

Politika

Grafološki vještaci: Saucha je potpisao sve sporne putne naloge i račune

Published

on

Grafološki vještaci Zvonimir Ćorić i Đuro Črnjak u srijedu su na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko u aferi Dnevnice ustvrdili da je Saucha potpisao sve sporne putne naloge i putne račune.

”Kod spornih i nespornih potpisa nismo utvrdili značajne razlike koje bi ukazivale na sumnju da Saucha nije skriptor na spornim putnim nalozima i računima. Unutar spornih potpisa nismo utvrdili elemente nesigurnosti i zastajkivanja što bi upućivalo na krivotvorenje”, kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu grafološki vještak Ćorić.

Budući da je Saucha ranije navodio kako ima disgrafiju, vještaci su utvrdili kako se elementi disgrafije uočavaju kod pisanja teksta, dok su za Sauchine potpise i parafe naveli da su automatizirane pa se disgrafija na njima ne zamjećuje.

Odgovarajući na pitanja tužiteljstva, vještaci su pojasnili da je osoba koja je stavila potpis Tomislava Sauche ista osoba koja je na 30 spornih putnih naloga potpisala i Slavka Goldsteina, nekadašanjeg posebnog savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića. ”Kako je sam Saucha skriptor svojih potpisa, vrlo vjerojatno je potpisao i Goldsteina”, mišljenje je grafološkoh vještaka.

Vještaci Ćorić i Crnjak su naglasili i da su vještačili indigo kopije potpisanih putnih naloga što, prema njihovim tvrdnjama, nije problematično jer su na toj vrsti kopija još uvijek jasno uočljive sve karakteristike pisanja.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bošnjaković: Očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika

Published

on

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu da očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića te je njegovo članstvo u masonskoj udruzi ocijenio neprihvatljivim.

“Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija”, rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Potvrdio je novinarima da je razgovarao s Jelenićem, kazavši da očekuje njegovu ostavku.

“Hoće li on postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka, ukoliko ostavke ne bude mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak”, najavio je Bošnjaković dodavši da Vlada to želi brzo riješiti.

Ustvrdio je da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj udruzi prilikom imenovanja na dužnost.

“Nismo to znali, da smo znali odluke bi bile sasvim drugačije. To nam je neprihvatljivo, no time ne želim reći da je on donosio odluke pod utjecajem i refleksijom toga članstva”, kaže ministar pravosuđa.

Jelenić je nakon objave tjednika “Nacional” priznao da je od 2018. godine član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske, no smatra da time nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva jer je svoj posao radio zakonito i isključivo po zakonu.

Izjavio je da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije