Zoran Mamić želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH

Izvor: GNK Dinamo

Bivši trener Dinama Zoran Mamić, osuđen za izvlačenje novca iz tog kluba, u ponedjeljak je priopćio da kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora želi odslužiti u BiH.

Iz susjedne države, gdje se nalazi zajedno s bratom Zdravkom koji je kao prvookrivljeni dobio 6,5 godina zatvora zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zoran Mamić je priopćio da je molbu za izvršenje kazne u BiH putem odvjetnika poslao zagrebačkom Županijskom sudu.

Tvrdi i da je o svemu obavijestio Ministarstvo pravde BiH čiji je državljanin.

„Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura”, navodi u priopćenju.

Ističe da je njegov „zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BIH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje” i „jasno prave distinkciju” između njegova „trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu”.

Navodi da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin.

„Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je Državno sudbeno vijeće u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje”, navodi Mamić.

Podsjeća i da je Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu čije rješavanje očekuje u ”pravno razumnom roku”.

„Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendiranja sudaca koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca moguće i ubrzati odluku navedenog suda”, ističe Mamić.

Zaključuje da ubuduće neće istupati u javnosti, kao ni njegovi odvjetnici u Hrvatskoj i BiH.

Želju da kaznu služi u susjednoj državi ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, a Zoran Mamić se redovno pojavljivao na ročištima.