Zoološki vrt grada Zagreba obilježit će Međunarodnu noć šišmiša

Fotografija: Prorsus komunikacije

U Zoološkom vrtu grada Zagreba u subotu, 26. kolovoza, obilježit će se Međunarodna noć šišmiša. Program će se obogatiti zanimljivim informacijama o šišmišima i neobičnim vjerovanjima u njihove posebne moći, a trajat će od 18 do 22 sata.

Šišmiši ljudski rod fasciniraju od pamtivijeka i uz te je životinje vezano mnoštvo mračnih priča i legendi. Na temelju njih edukatori Zoološkog vrta osmislili su edukativne, zabavne, ali i jezovite sadržaje kako bi posjetitelje upoznali s tajanstvenim životom tih čudesnih letećih sisavaca te upozorili na važnost zaštite njihovih staništa.

Tako će u Edukacijskom centru, tražeći prolaz kroz šišmišji labirint, posjetitelji moći saznati sve o šišmišima vampirima. Uz stručno vodstvo pomoću bet detektora moći će se uključiti u potragu za divljim šišmišima te doznati što učiniti kada pronađemo šišmiša u kući. Zona sumraka mjesto je gdje će moći vidjeti razne vrste šišmiša. Kako je to živjeti naopako, moći će isprobati svi koji zakorače u Dječji zoo. Tamo će speleolozi Planinarskog društva Željezničar zainteresirane podučavati speleološkom penjanju.

Oni skloniji mračnoj strani moći će se fotografirati u Drakulinom lijesu, a u kolibi maksimirskih coprnica izrađivati čarobne narukvice. Svakako treba posjetiti i špilju izumrlih šišmiša te muzej vještičjih metli. U mračnoj će maksimirskoj noći oni najhrabriji moći dodirivati žive zmije i druge noćne životinje, a za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac. Tajanstvenu Noć šišmiša posebno će osvijetliti skupina Artifan koja će u 21.30 sati izvesti žonglerski show vatrom.

U subotu će blagajna Zoološkog vrta raditi do 21 sat. Djeca od 7 do 14 godina ulaznicu plaćaju 20 kuna, a svi ostali 30 kuna. Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Na svijetu trenutačno živi 1116 vrsta šišmiša i nakon glodavaca druga su po redu najveća skupina sisavaca. U Hrvatskoj postoji 35 vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene.

Ove se godine Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava trinaesti put, pa će cijeli događaj biti u znaku tog nekima zloslutnog broja. Program je osmišljen u suradnji s Parkom prirode Medvednica i Javnom ustanovom Maksimir.