Znanstveno-stručnim skupom počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

FB

Jubilarnim, 20. znanstveno-stručnim skupom “Vukovar 91- dvadeset i šest godina poslije”, na središnju temu “Vukovar 91 – javni diskursi i pozicije moći” , u ponedjeljak je u tom gradu započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 26. obljetnice stradanja grada u Domovinskom ratu.

Za dvodnevnog skupa o toj središnjoj temi vukovarskog područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” izlagat će tridesetak znanstvenika i sudionika s područja historiografije, sociologije, antropologije, kulturologije, teologije, religijske sociologije, demografije i prava, koji su razmatrali problematiku istraživanja i promicanja istine o Vukovaru i Domovinskom ratu.

“Ovim znanstveno stručnim skupovima želi se kontinuirano razmatrati Vukovar 91. koji je prijelomno i sudbonosno mjesto stvaranja hrvatske države”, kazao je Dražen Živić, voditelj područnog centra Instituta “Ivo Pilar”.

Prije svečanosti otvorenja, sudionici skupa položili su vijenac i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Program ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara traje do 20. studenoga, kada se odaje počast zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i Ovčare.

Središnje obilježavanje održat će se 18. studenoga, kada će ulicama Vukovara proći kolona sjećanja predvođena braniteljima i ratnim stradalnicima Vukovara, dok će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. (Hina)