Znanstvenici kod embrija preuredili gen da zaustave nasljednu srčanu bolest

Pixabay

Znanstvenici su uspjeli prvi puta preurediti gene u ranom stadiju razvoja ljudskih embrija u cilju zaustavljanja prenošenja nasljedne srčane bolesti kroz generacije obitelji, pokazuje najnovija studija.

Znanstvenici su proučavali mutaciju gena koji uzrokuje hipertrofičnu kardiomiopatiju, najčešći uzrok iznenadne smrti kod inače zdravih sportaša.

Njihov rad, opisan u časopisu Nature, suradnja je Salk Instituta iz Kalifornije, Sveučilišta za zdravstvo i znanost iz Oregona i korejskog instituta za bazičnu znanost.

Oni su spermatozoide muškarca s hipertrofičnom kardiomiopatijom korigirali koristeći tehnologiju uređivanja gena CRISPR, a potom su njima oplodili zdravo jajašce IVF tehnikom. Embriji su se smjeli razvijati samo nekoliko dana i nisu trebali biti implantirani.

Uspjeh nije postignut u svim slučajevima ali 72 posto embrija oslobođeno je mutacija koje donose tu bolest. Kada osoba nosi mutaciju tog gena ima šanse 50-50 da prenese bolest na potomstvo. Ta bolest pogađa prosječno jednu osobu na 500.

Znanost prolazi kroz zlatno doba uređivanja DNK zahvaljujući novoj tehnologiji CRISP što pruža velike izglede za budućnost, ali i uzrokuje duboka pitanja o tome što je moralno ispravno.