Zmija noge krije, a političari grijehe svoje

Izvor: Dražen Prša

Piše: Suzana Pavlović

Godina je završila aferom “Mreža” s prstima Mosta skrivenog argumentacijom otkrivanja HDZ malverzacija. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta pita se ima li tu ipak osnova kaznene odgovornosti pojedinih članova Mosta.

Filipović je ispraćen spregom politike i medija. Građane se rasteretilo skrbi o njemu do pronalaska drugog posla jer nije aktivirao 6+6 povlasticu plaće.

Plenković je aferu prišio Mostu tj. Nikoli Grmoji, predsjedniku Antikorupcijskog vijeća sklonom izvanistitucijskim metodama saznanja i zastupniku Zvonimiru Troskotu s informacijama o plinu za cent koje im je proslijeđivao ministarski savjetnik Lovrinčević.

Savjetnik se odmorio u Belgiji, a potom ga je ispitao USKOK u svojstvu građanina, a ne osumnjičenika. Branio se željom pomoći Vlahoviću, ne osjeća se krivim, da nije učinio ništa protuzakonito. Sve je neistina. Obrazložio je poslovne pothvate i razloge prihvata mjesta savjetnika. Slučaj nije komentirao zbog utjecaja na svjedoke i ugrozu izvida. Nije potvrdio autentičnost snimki, znanje snimanja i odnos s Mrežom TV. Nedugo nakon USKOK je protiv njega pokrenuo službenu istragu. Zabrinuta oporba nije tražila Lovrinčevićev hitan povratak u Hrvatsku postojećim mehanizmom radi razjašnjenja situacije. Ispitani su skoro svi akteri osim Filipovića.

Novinar Vlahović napominje da je Most upoznavao s drugim suspektnim radnjama poput Petrokemije Kutina, ali je njihov interes izostao. Opisao ih je trgovcima informacijama i političkim materijalima i ljudima koji nisu onakvi kakvima se predstavljaju javnosti. Lovrinčević se ne bi tako ponašao da se isto ne ponašaju oni iznad njega, kaže Vlahović.

Odigrana je neizostavna saborska kaljuža oporbe i HDZ-a. Nekorisno za skoro posve otupjele građane na curenje javnog novca zbog zagušenosti aferama, političkim prepucavanjima, korupcijskim otkrićima bombastičnog odjeka i kratkog vijeka bez ozbiljnih posljedica za aktere. Bespravna gradnja okrznula je Franu Barbarića, bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, a sada njihovog savjetnika.

Božićni poklon Damiru Habijanu, nasljedniku Filipovićevog resora, bilo je izglasano povjerenje za ministarsku funkciju. Iz sabornice je odmarširao SDP zbog besmislenosti sudjelovanja ostavivši fotografije bivših ministara. Reciklaža ideja Hrvoja Zekanovića.

Osim tijela, Habijan je iskustvo klesao kao pravnik, saborski zastupnik, branitelj HDZ nestašluka, varaždinski stranački gradski vijećnik i predsjednik Gradskog vijeća od 2016. Premijer ima radare, a Habijan skener resorne situacije neovisno spočitavanju oporbe o njegovim sposobnostima. Istinito, u oporbi ima raznovrsnih zanimanja za diskusiju njihovih vještina.

Most navodno dobivene informacije provjerava u vjeri isključivog građanskog povjerenja u njih jer jedini govore o korupciji. Tvrdnja nije posve točna iako godi egu i predstavlja ih vojvodama pravde.

Građani prijavljuju suspektne radnje hrvatskom pravosuđu i europskim tijelima bez upliva i podrške stranke koja se predstavlja jedinom uzdanicom i zaštitnicom u svačijim bitkama s državom i sustavom. Politikanti doskočiše obmanom fizičke spriječenosti pomoći na različitim predmetima. Zviždač ili drugi građanin ostaju usamljeni u  prokazivanju korupcije. Nerijetko se ukazivače i sporne okolnosti iskorištava za političke bodove glumljenjem zalaganja i interesa.

Primjer može biti Vasilj Kukoleča iz Majskih Poljana s potresno teško oštećenom kućom. Kukoleča je poslužio antikorupcionašu Grmoji za video snimljen pokraj njegove kuće podijeljen na Facebooku. Svrha- prozivka Dragane Kukoleče, glinske nezavisne vijećnice s liste dogradonačelnice Branke Bakšić Mitić.

Grmoja je optužuje da je namjeravala steći vlastitu imovinsku korist nasamarivši Vasilja Kukoleču, inače strica njenog supruga. Pretpostavljeni način bio je prikupljanje novca ispisom broja njenog žiroračuna uz fotografiju njegovog doma što je potvrdio i Vasilj.

U potresnom rasulu humanitarne organizacije, država i drugi pomagači objavljivali su brojeve donacijskih računa za stradalnike počevši da nemaju vlastite račune, srušene banke i nemogućnosti podizanja novca, prometne izoliranosti, raštrkanosti naselja, prekida funkcioniranja infrastrukture zajednice… Dijeljeni su i postojeći bankovni računi stradalnika. Metkovskom Sherlock Holmesu nevažno.

Grmoja se pozvao kao zastupnik iz te izborne jedinice, koje se rijetko sjeti, upozoriti na krađu identiteta i korištenje tragedije za ostvarenje sredstava. Auditorijum njegove stranice broji 73.000 ljudi. Pratitelji ne mogu znati je li sve istina. Bakšić Mitić upozorila ga je na grešku i privatnu tužbu.

Vasilj je prvi dobio kontejner i montažnu kuću angažmanom ljudi s njene nezavisne liste. Bakšić Mitić govori da je trebalo sve saslušati karakterizirajući to pokušajem političkog obračuna s njom i njenom listom.

Trojica su braće Kukoleča u lošim odnosima i možebitnom imovinskom sporu. Jedan brat živi u kontejneru.

Grmoja je unatoč upozorenju postavio objavu i ostavio uvredljive komentare za Draganu Kukoleču. Argumentira kako je dvaput bio u M. Poljanama i razmišljao o intervenciji. FBI inspektor s mađarskog simpozija uvjeren je u svoju stranu i da se nije smjelo koristiti slike njegove kuće i staviti žiroračun.  Usporedba što bi bilo da je Tomo Medved objavio svoj račun za pomoć u obnovi ocrtava usmjerenost na političke protivnike. Po njegovoj viziji ni novinari nisu smjeli fotografirati kuće i ljude s njihovim pričama i također računima za pomoć. Možda bi trebao ići po Banovini, medijskim kućama i humanitarnim organizacijama s upitom odakle im dozvola za takve egzibicije.

Grmoja je isključiv da je za donacije trebalo stavljati račun Crvenog križa ili Caritasa.

Pronalazač igle u tuđem plastu sijena zaboravio je donatorsku telefonsku liniju i žiroračun Hrvatskog crvenog križa za stradalnike. Na računu se u prvim danima skupilo 36.392.944 kune donacija fizičkih i pravnih osoba. Telefon tada bilježi 69.169 poziva ukupnog iznosa 432.306,25 kuna s PDV-om i naknadom teleoperateru. U tri dana pristiglo je 2.000 stradalničkih zahtjeva. Završno je skupljeno 48 milijuna i 600 kuna u 68.524 donacije na račun. Ukupnih poziva bilo je 92.663. Izvršena je isplata sredstava prema 25.000 zahtjeva koje je obradilo 50tak ljudi. Bili su propisani nužni kriteriji ostvarenja prava na naknadu. Isplaćeno nije bilo ni približno dovoljno, kako je moguće zamislio, da bi stradalnici mogli obnavljati kuće. Uglavnom su podmirivali najbitnije tekuće potrebe.

To je pokazatelj neupoznatosti s načinima kriznih reakcija i djelovanja te mogućih kanala pomoći koji nisu protuzakoniti uz manjak socijalne osjetljivosti, obzira i iskrenog zanimanja.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbilo je Grmoji skinuti imunitet na zahtjev tužiteljice Kukoleče zbog kaznenog djela klevete što je ustaljena praksa u zahtjevima privatnih tužitelja, pa se čeka istek mandata. Za to vrijeme ne teče zastarni rok. Tužitelj je u neravnopravnom položaju jer ga zastupnik može tužiti ako je nešto suprotno, a on njega ne. Dobar paravan skrivanja političara koji mogu širiti provjerene informacije, poluinformacije i dezinformacije zaštićeni kao lički medvjedi s poligonom izazivanja štete nečijem ugledu ili poslu. Grmojin imunitet ostavljen je saborskom glasanju.

Brinući se za Vasiljeva sredstva, smetnuo je da je mostovac Zvonimir Troskot izbio iz džepova poreznih obveznika 23.047,21 kunu tj. 3.058,89 eura putnih troškova.

Most je kritizirajući i vireći u tuđa dvorišta zakopao pad dijela zgrade u Sinju na devetogodišnje dijete. Nesreća se dogodila padom kamena s kuće uslijed jake bure, a pomoglo je stablo urušeno na njene žice. Ozlijede su bile ozbiljne, posebno na glavi. No, dijete je bilo stabilnog stanja usprkos hitnim medicinskim postupcima. Bulj je bio informiran o stanju djeteta.

Sinjani su ogorčeni gradonačelnikom i stanjem grada. Ukazali su na jedno vozilo i tim Hitne pomoći zbog čega se duže čekao njihov dolazak. Upozoravali su na starost zgrada koje su i prazne. Od Grada su tražili sanaciju, ali je odgovor privatnost posjeda i da sanaciju mogu sami platiti. Na dan nesreće stablo je bez naplate uklonjeno. Vatrogasci nisu htjeli ukloniti drugo kritično stablo bez plaćanja. Asistencija komunalne službe iznosi 400 eura. Bulj reče da se desetljećima nije pililo i podrezivalo. Možda je samo drvo krivo umjesto zaduženih za to.

Bulj je okolnosti pripisao raznim čimbenicima, ali nikako sebi i svojim podređenima. Dobar izgovor zlata vrijedi. Izgovori su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, zaštićeno kulturno područje, pozivanje vlasnika da riješe probleme (što ako nisu živući i potomci nisu u Hrvatskoj,npr.) Pozvao se na Ministarstvo kulture što se može. Od ratovanja po Saboru nije stigao barem se raspitati. Sjajan primjer rušenja i “sanacije” može biti petrinjska stara kulturna jezgra u (ne)obnovi koju njegovi stranački kolege žestoko kritiziraju. Mogao bi se sastati s kolegama banijske podružnice i gradonačelnicom Komes koja bi dosad trebala biti puna tog iskustva.

Bulj je pozvao na molitvu Gospi sinjskoj što je uredu, ali u kući glasnog pravednika nevolje. U borbama je sa sinjskim HDZ-om koji ga je ovaj put kazneno prijavio zbog prodaje kulturnog dobra “Ređija” iako je već  podnesena jedna anonimna kaznena prijava. Pitanje jel molitva Gospi može  pomoći. Prijave su da je milijunski vrijedne komplekse i zaštićeno kulturno dobro u sinjskom središtu krišom i bez znanja Gradskog vijeća prepustio privatnicima i krupnom kapitalu.

Sinjski HDZ ne krivi starog i novog vlasnika jer su ispoštovali zakonske obaveze nego gradonačelnika. Iskazuju da je Gradsko vijeće jedino nadležno odlučivati o prodaji i odricanju od prava prvokupa s obzirom na vrijednost zgrade. Neke nekretnine zapuštene, druge prepuštene. Gradski HDZ tvrdi da je jednu ponudu prvokupa cijelog kompleksa zaprimljenu u Gradu Sinju proglasio nevažnom i preskupom te nije dostavio nadležnom tijelu Vijeća na odlučivanje što je zakonska obveza. Odgovornost je pokušao prebaciti na bivšu vlast. Ipak ga smatraju upletenim u nezakonite i sumnjive radnje prepuštanja kulturnog dobra krupnom kapitalu.

Zlobnici i zlonamjernici mogli bi zaključiti da jahači pravde svoje greške i radnje kriju kao zmija noge, ali rado upiru prstom u druge bili krivi ili ne kao svojevrsni dežurni suci koji su prethodno proveli šlampavu istragu ili je barem proizvoljno iskonstruirali.

Stara godina završila je u velikom stilu zahvaljujući političkim perjanicama koje su zapalile vatromet aferom “Mreža”. Nova godina počela je politički žestoko i s raznim problemima koje nije lako pratiti u jednom beskonačnom siječnju.

Biti će napeto. Građani neka naoštre živce i eventualno ugase televiziju zbog preživljavanja samohvale HDZ (ne)uspjeha i nemaštovite razjedinjene oporbe. Izlizanih obećanja i prijedloga neće nedostajati. Hrvati u potrazi za novim političkim Mesijom “boljeg sutra” trebali bi promišljati o svim političkim gujama u njedrima osim prijetvornog HDZ-a.