Zmajlović protiv vraćanja ambalaža za mlijeko u sustav povratnih naknada

FaH

Saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović u petak se usprotivio odluci da se početkom iduće godine u sustav povratnih naknada od 50 lipa vrate plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode, jer ta ambalaža čini manje od 1 promila ukupnog otpada, dok se na neuređena odlagališta u Hrvatskoj zakopava 1,2 milijun tona otpada.

Zmajlović, koji je kao ministar zaštite okoliša u Vladi Zorana Milanovića 2015. ukinuo povratnu naknadu za mliječnu ambalažu, u priopćenju je poručio da ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavama ponovnog uvođenja povratne naknade “pokazuje kako nagomilane probleme s otpadom planira rješavati guranjem građana pred kontejnere za smeće”.

Zmajlović ocjenjuje kako tim potezom Ćorić dokazuje da je “zalutao u sektor koji vodi” te da u godinu i pol dana kao ministar nije ulovio ni osnovne zakonitosti sektora, jer ambalaža od mlijeka koja bi se trebala vratiti u depozitni sustav činila bi manje od 1 promila ukupnog otpada u Hrvatskoj.

U isto vrijeme se u Hrvatskoj zakopava 1,2 milijuna tona otpada na neuređena odlagališta, upozorio je Zmajlović. Tvrdi kako je sustav paraliziran otkad ga je preuzeo HDZ – tri godine se ne provodi zakon i ne raspisuju javni pozivi za sakupljače otpadne ambalaže, čime bi se omogućilo određivanje tržišnih cijena.

“Kome je u interesu da Fond za zaštitu okoliša isplaćuje subvencije sakupljačima kojima su već odavno istekli koncesijski ugovori”, pita Zmajlović. Odgovor se može naći kroz praćenje novca – pojavit će se ista imena koja od sustava dobro zarađuju još od vremena Vlade HDZ-ovog premijera Ive Sanadera, ustvrdio je.

Fond za zaštitu okoliša, ističe Zmajlović, naplaćuje naknade od proizvođača i dužan je organizirati što učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom, a ne isplaćivati subvencije ciljanim privatnicima čiji su ugovori istekli davnih dana.

“Ponovno uvođenje depozita na mlijeko znak je da Vlada nastavlja s politikom odabranih sakupljača i da ih nije briga za domaću industriju i građane koji to skupo plaćaju. Naprotiv, otpad tretiraju kao socijalnu kategoriju nadajući se kako će im građani, prisiljeni na kopanje po kontejnerima, smanjiti količine smeća na ulicama”, stoji u priopćenju.

(Hina)