Zlatko Hasanbegović: “Naša je dužnost poništiti 22. lipnja kao državni blagdan”

Pokraj jame Jazovke misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u jamu, koja je otkrivena prije 27 godina, a na obilježavanju je bio i Zlatko Hasanbegović, bivši HDZ-ov, a sada nezavisni saborski zastupnik.

“Ovo zlokobno mjesto podsjeća na zločinačku narav komunizma Jugoslavije koji su 1945. godine nametnuti hrvatskom narodu mimo njegove volje. Ranjenici i bolesnici su dovođeni iz zagrebačkih bolnica u Jazovku 1945. godine. Vukovarski ranjenici i bolesnici su dovođeni na Ovčaru 1991. godine. I upravo je ovaj apokrif ili državni blagdan 22. lipnja prava prigoda podsjetiti još jednom na notornu činjenicu”, kako je kazao Hasanbegović, “moderna hrvatska država nastala je isključivo na nacionalnoj volji našega naraštaja i pobjedi u Domovinskom ratu, među ostalim, i nad duhovnim i stvarnim sljedbenicima egzekutora iz Jazovke”, piše N1.

“Naša je politička, državna i zakonodavna dužnost poništiti 22. lipnja 1941. kao državni blagdan i kao izvor potpuno nepotrebnoga razdora u hrvatskom narodu čime će se konačno steći pretpostavke za istinsko nacionalno pomirenje koje može biti utemeljeno isključivo na istini”, zaključio je Hasanbegović.

Komentirajući da kod Jazovke nema državnog vrha, nego njihovih izaslanika, Hasanbegović je rekao da “ovo nije državni blagdan kao ono događanje u Brezovici koje je zapravo okupljanje u povodu državnih blagdana”. Istaknuo je da “državni blagdani služe nacionalnoj koheziji, nacionalnom zajedništvu, a ne nacionalnom razdoru”. “Obilježavanje 22. lipnja je izvor nacionalnog razdora i podjela u Republici Hrvatskoj i to treba prekinuti i poništiti, a zna se kako se to može učiniti”.

No kako onda obilježavati antifašizam u Hrvatskoj, zanimalo je novinare, a Hasanbegović odvratio: “Hrvatska je demokratska država, Ustav RH jamči demokratske vrednote i jamčeći građanska, ljudska i politička prava država Hrvatska svaki dan obilježava i štiti one vrijednosti o kojima govorimo”.

“Svi oni koji se smatraju duhovnim i stvarnim nasljednicima jugoslavenskog komunizma i titoizma također imaju prigodu u demokratskoj državi, ali bez demokratskog pokroviteljstva obilježavati uspomene na svoje toteme i uzore, komemorirati, i to im nitko ne brani”, zaključio je Hasanbegović.