Živi zid zakonom protiv agencija za otkup dugova

FaH

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u četvrtak je izjavio kako radna skupina njegove stranke radi na potpuno novom Ovršnom zakonu, te da su već u proceduru uputili zakon o prijenosu tražbina, kolokvijalno nazvan zakon protiv agencija za naplatu potraživanja, kojim predlažu da se dužnicima omogući pravo prvokupa duga, jer se njihovi dugovi prodaju za 10 posto iznosa tim agencijama.

“Time bi se vjerovnici i dužnici izjednačili u tom postupku, a također inzistiramo da prestane bilo kakvo uznemiravanje građana i prijetnje koje im se upućuju. Smatramo da bi se tim zakonom broj blokiranih smanjio već za nekoliko desetaka tisuća”, procijenio je Bunjac na konferenciji za novinare u Saboru.

Ključnim smatra iz ovršnog postupka isključiti “one koji na njemu parazitiraju poput javnih bilježnika, odvjetnika, Fine i agencija za naplatu potraživanja”, vratiti ovrhe na sudove, smanjiti troškove ovrhe na maksimalno 200 kuna kako bi se provodile e-ovrhama, te zabraniti deložacije iz jedinog doma i zabraniti ovrhu sredstava na način da mu se ugrožava egzistencija, jer je to u izravnoj suprotnosti Ustavu.

HDZ samo roni krokodilske suze nad sudbinom građana, a ne žele promijeniti ovo stanje

“HDZ samo roni krokodilske suze nad sudbinom građana, ali nemaju nikakvu namjeru promijeniti ovo stanje zato što jedna uska klika u vrhu HDZ-a ima od toga materijalnu korist. Definitivno bi trebalo prvo otplaćivati glavnicu, a onda kamate i troškove. Usto, trebalo bi se uvesti zastaru, svejedno na 5,7 ili 8 godina, te bi trebalo zabraniti prijenos dugova na potomka jer je nasljeđivanje dugova duboko nemoralno”, istaknuo je.

Za mjere koje predlaže HDZ Bunjac kaže kako bi potezom pera poslali sto tisuća građana u stečaj, što bi bio svjetski presedan te, kako je rekao, pokazuje svu bezidejnost ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Taj bi prislini stečaj. upozorava, podrazumijevao prodaju imovine dužnika i dodatne troškove za njih te ne bi riješio glavninu problema – 230 tisuća građana i dalje bi ostali blokirani i za njih ne bi postojala nikakva rješenja.

“Bilo koje rješenje koje nudi Ministarstvo pravosuđa ide u korist vjerovnika, a ne dužnika, i isključivo su jednosmjerni”, poručio je Bunjac.

SDP je četiri godine provodio isti rigidni zakon i zarađivao na ovrhama

Za mjere koje predlaže SDP, pak, ističe kako su oni su bili četiri godine na vlasti i provodili taj isti “rigidni zakon”, a bili su, tvrdi, i u sukobu interesa jer su zarađivali na ovrhama poput njihova ministra pravosuđa Orsata Miljenića. “Ali, kada dođu u oporbu onda se, kao i HDZ, sjete problema ovršenih i blokiranih, ali isključivo s namjerom da prevare birače kako bi se vratili na vlast. Cilj političkog djelovanja HDZ-a i SDP-a je doći na vlast, a ne riješiti probleme građana, pa se nadamo da će se stanje svijesti građana promijeniti i da će birati one koji nude brze, efikasne i konkretne reforme na dobrobit svih i koji imaju političku volju da ih provedu”, istaknuo je.

Bunjac je ustvrdio kako se Živi zid u anketama približio SDP-na samo 4 posto zato što se bavi stvarnim problemima građana, jer su građani umorni od bombardiranja ideološkim pitanjima, primjećuju da Živi zid govori o egzistencijalnim pitanjima, boljem standardu, višim plaćama, pristojnim mirovinama, perspektivi mladih.

“Nas ne zanima da dostignemo SDP, nego da pobijedimo na izborima i nadjačamo i HDZ i SDP, da stvorimo svoju jednostranačku vladu, eventualno s nekim neokaljanim koalicijskim partnerima koji do sada nisu sudjelovali u vlasti i da u najviše 12 mjeseci provedemo sve ključne reforme”, poručio je Bunjac.