Živi zid za slobodan uzgoj konoplje

Ilustracija

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je u četvrtak kako se pred zastupnicima nalazi prijedlog njegove stranke o izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojim predlažu da se omogući proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, da se koristi cijela biljka, te da se omogući upotreba konoplje u medicinske svrhe za liječenje, kao i za rekreativne svrhe.

“Svatko tko ima neku od bolesti za koje je znanstveno utvrđeno da može pomoći, ublažiti simptome ili čak u liječenju, mora mu se omogućiti da konoplju uzgaja za svoje potrebe”, rekao je Sinčić novinarima ispred Hrvatskog sabora.

Poljoprivrednicima, kaže, treba omogućiti da uzgajaju konoplju jer se od nje može napraviti set proizvoda kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata.

“Treba omogućiti razvoj i poduzetništva i poljoprivrede na taj način. Druge zemlje oko nas su već išle putem legalizacije. Ako na vrijeme ne legaliziramo nećemo se pozicionirati na tržištu i naći ćemo se u poziciji da sve te proizvode moramo uvoziti, što će biti veliki ekonomski gubitak”, rekao je.

U ljekarnama, istaknuo je, nema preparata od konoplje, a kada ih i ima oni su izrazito skupi, od tisuću do dvije tisuće kuna mjesečno za redovitu terapiju.

Hrvatskim građanima treba, kaže Sinčić, omogućiti kupovanje konoplje od hrvatskih proizvođača i OPG-ova, umjesto da kupuju prerađenu uvoznu konoplju.