Živi zid: Za postavljanje bazne stanice uvesti obvezu dobivanja građevinske i uporabne dozvole te suglasnosti lokalne samouprave

Živi zid traži da se zakonom propiše obveza ishođenja građevinske dozvole za postavljanje baznih stanica, da se prostornim planovima propiše gdje i na koji način se smiju postavljati, kao i da Ministarstvo zdravstva prilikom izdavanja dozvole za njihovo postavljanje zahtjeva uporabnu dozvolu i pozitivno mišljenje lokalne samouprave.

Stranka je na konferenciji za novinare u subotu o prekomjernom zračenju i nelegalno postavljanjenim repetitorima (antenama) i baznim stanicama mobilnih davatelja usluga predstavila rezultate Analize baznih stanica u Zagrebu kojom je utvrđeno da je od 106 nasumično odabranih baznih stanica na području grada nezakonito postavljeno njih 69,82 posto, a bez uporabne dozvole u rad pušteno njih 90,57 posto.

Podaci su prikupljeni od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i od nadležnog gradskog Ureda za graditeljstvo, navodi Živi zid u priopćenju.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić smatra da je riječ o skandaloznim podacima “koji pokazuju da u Hrvatskoj vlada bezakonje“ te najavljuje da će stranka napraviti analize baznih stanica u cijeloj Hrvatskoj, kao i da će se tom temom intenzivno baviti dok hrvatski standardi ne dosegnu standarde zemalja zapadne Europe.

Rješenja Živog zida za postavljanje baznih stanica predstavio je voditelj radne skupine za izradu analize baznih stanica Toni Šunjić. Stranka tako smatra da je u Zakonu o zaštiti od neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja sukladno mjeri 7, članka 7., koji se odnosi na prostorne planove kao instrumente zaštite, potrebno propisati obavezu da se prostornim planovima propiše gdje i na koji način se smiju postavljati bazne stanice.

Također, da u Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskog zračenja treba uvesti obavezu da Ministarstvo zdravstva prilikom izdavanja dozvole za postavljanje baznih stanica zahtjeva uporabnu dozvolu i pozitivno mišljenje lokalne samouprave, kao i da u Zakonu o gradnji potrebno uvesti obavezu ishođenja građevinske dozvole za postavljanje baznih stanica.

Koordinatorica Živog zida Grada Zagreba Maja Očko-Šunjić predstavila je prijedlog udruga koje se bave pitanjem baznih stanica koje predlažu zabranu njihova postavljanja unutar 100 metara od stambenih zgrada, kao i unutar zona gdje su predškolske i školske ustanove.

“Kako je moguće da je Ministarstvo zdravstva pustilo u rad bazne stanice bez uporabne dozvole, protivno zakonima i prostornim planovima na zgradu KBC-a Dubrava i u dvorištu bolnice Vrapče, u isto vrijeme kada ministarstvo izdaje brošuru o štetnosti elektromagnetskog zračenja?“, upitala je Očko-Šunjić.

Ne mogu korporacije raditi što hoće i kako hoće bez odgovornost za živote građana, poručuju iz Živog zida u priopćenju ističući da je pitanje baznih stanica “pitanje zaštite okoliša, zdravstveno pitanje, pitanje socijalne osjetljivosti i nacionalne sigurnosti”.