Živi zid: Vladina mirovinska reforma cementira sve nepravde učinjene umirovljenicima

Saborski zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac u četvrtak su se na konferenciji za novinare u Saboru usprotivili mirovinskoj reformi koju predlaže Vlada, ocijenivši je skandaloznom jer cementira sve nepravde koje su se desetljećima radile umirovljenicima.

Živi zid se protivi odlasku u mirovinu sa 67 godina starosti i traži pretvaranje 2. mirovinskog stupa u dobrovoljni.

Drugi mirovinski stup odgovara samo onima s najvišim mirovinama

“Najveća nepravda učinjena je kada je uveden 2. stup kao obavezni”, ustvrdio je Sinčić dodavši da 2. stup odgovara samo onima s najvišim mirovinama. Takav sustav nazvao je “pljačkaškim, nepoštenim i nepravednim” jer zaposleni neće dobiti ni pola od onoga što su uplaćivali u 2. stup kada odu u mirovinu.

Projekcije pokazuju da će samo oni koji dožive 91 godinu uspjeti vratiti sve što su uplatili u 2. stup, a kako je kod nas prosječna životna dob 76 godina, jasno je da je to pljačka, tvrdi Sinčić. Stoga Živi zid predlaže da 2. stup opet bude dobrovoljni, jer je to sustav bez banaka i naknada koje im se moraju plaćati.

U saborsku proceduru uputili su dva zakonska prijedloga – o nacionalnoj naknadi za starost za sve one koji nisu ostvarili pravo na mirovinu, te o minimalnoj zajamčenoj mirovini. Na taj bi način umirovljenici sa 40 godina radnog staža imali minimalnu mirovinu od 3200 kuna, što je 50 posto više nego što imaju danas.

Sinčić kaže da bi ta rješenja koštala četiri milijarde kuna, što bi se financiralo iz proračunskih viškova, koji sada iznose sedam milijardi. To je itekako ostvarivo jer proračunski novac curi na sve strane, za kupnju vojnih aviona i druge izdatke, rekao je.

Živi zid će također predložiti ukidanje parafiskalnih nameta poput HRT pretplate i dopunskog osiguranja, čime će umirovljenicima u džepu mjesečno ostati 150 kuna.

Bunjac je ustvrdio da se uvođenje 2. stupa pokazalo kao veliki promašaj jer umirovljenici primaju 500 do 1000 kuna nižu mirovinu nego po starom sustavu. Smatra da će mirovine biti sve manje u odnosu na prosječnu plaću, a projekcije pokazuju da će pasti na 27 posto.

U proračunu nastala rupa od 18 milijardi kuna

Uvođenjem 2. stupa u proračunu je nastala rupa od 18 milijardi kuna, a direktna posljedica njegova uvođenja je podizanje PDV-a, kazao je Bunjac dodavši da su sve bivše komunističke zemlje, koje su po nalogu Svjetske banke uvele 2. stup, pretvorile ga u dobrovoljni.

“Da biste imali mirovinu iz 2. stupa 280 kuna, morate na računu imati 100.000 kuna, da biste imali 850 kuna trebate na računu imati 300.000 kuna, a da biste imali 3000 kuna, kako se nekad obećavalo, na tom računu morate imati 1,2 milijuna kuna”, prikazao je računicu Bunjac.

Najavio je da će Živi zid prijaviti ministra obrane Damira Krstičevića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog nabave i remonta aviona u Ukrajini, u čemu je kao partner sudjelovala i tvrtka KING ICT. To smatraju izrazitom sukobom interesa jer je Krstičević u bio predsjednik Nadzornog odbora KING ICT-a prije nego što je postao ministar.

Također je KING ICT u partnerstvu s tvrtkom Aeropartner, kojoj se zbog te nabave sudi za korupciju. U tom je postupku “isparilo” najmanje 130 milijuna kuna, a avioni su i dalje neispravni, kaže Bunjac.