Živi zid u prosincu će potrebite obitelji darovati domaćim poljoprivrednim proizvodima

Članovi stranke Živi zid u mjesecu prosincu izdvojit će 50 tisuća kuna od članarina i sredstava dobivenih iz državnog proračuna za kupnju poljoprivrednih proizvoda od malih hrvatskih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koje će potom dodijeliti potrebitim obiteljima, najavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Saboru.

U Hrvatskoj preko 200 tisuća djece živi ispod granice siromaštva, pa smo odlučili iz vlastitih resursa kupiti poljoprivredne proizvode od malih proizvođača i donirati ih onima kojima je najpotrebnije, najavio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Pozvao je zato sve proizvođače, kao i one koji su u potrebi ili znaju za osobe u potrebi, da se jave kako bi ih se uključilo u akciju. Akcijom Živi zid planira obuhvatiti dvjestotinjak obitelji s područja cijele Hrvatske, a ako odaziv proizvođača bude dobar, ta bi se brojka mogla i višestruko povećati, kažu u toj stranci.

“Nedopustivo je da država troši milijune kuna na automobile, borbene avione, dalekometne topove, radare i ostalo, a istovremeno više od 200 tisuća djece nema najosnovnije potrebe, i to ne samo u ovom mjesecu, već kroz sve mjesece”, istaknuo je Sinčić.

Saborski zastupnik Branimir Bunjac naglasio je da u predbožićno vrijeme žele poslati snažnu političku poruku da je domaća proizvodnja zapostavljena u korist uvoznih lobija i da u Hrvatskoj ima preveliki broj siromašne djece. “Naša akcija se ne svodi na puko darivanje već i na osvješćivanje o tim problemima”, kazao je.

Sinčić se osvrnuo i na potez ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, koja djeci u privatnom katoličkom vrtiću donijela poklone za potrebite. Rekao je da ga takav potez ne čudi. Pritom je pozvao vlast i vladajuće da “ako daju, daju od sebe, a ne od onoga što je netko dao za nekoga drugoga”.