Živi zid traži od hrvatske predsjednice da pomiluje Huanita Luksetića

Konferencija za medije Živog zida

Živi zid je zatražio u petak poslijepodne od hrvatske predsjednice da pomiluje Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze koga je sud pravomoćno osudio na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za tisak pred Uredom Predsjednice da je Luksetić uzgajao konoplju kako bi si olakšao tegobe i produžio život, “ali se našao u raljama hrvatskog pravosuđa i raljama neznanja vladajuće stranke koja još ne shvaća da je konoplja lijek”.

Konoplja se može kupiti u ljekarnama, ali je slabija, uvezena i košta tisuće kuna, pa je i mnogima nedostupna, dodao je.

Branimir Bunjac je ocijenio da se radi o zakonitoj i duboko nepravednoj odluci, te da hrvatsko pravosuđe uvijek uspijeva naći načina da iznenadi.

Iako u Hrvatskoj ne postoji smrtna kazna, hrvatsko pravosuđe je uspjelo čovjeka osuditi na smrt, ustvrdio je Bunjac te dodao da taj čin oduzima nadu u bolju budućnost države.

Ovo nije prvi put da se donose takve presude i trebalo bi razmisliti o tome da se zatraži ostavka ministra Bošnjakovića, kazao je.

“Tražimo od predsjednice da pomiluje Hunaita. Ako je mogla pomilovati jednog Leona Sulića koji je osuđen za pretvorbu i privatizaciju, koji je upropastio ‘Croatiabus’, i zbog kojeg ljudi nisu spavali kad su čuli da ga je pomilovala, može i čovjeka koji si je mislio produljiti život”, rekao je Sinčić te  dodao da su takav dopis uputili predsjednici, a drugi će zagrebački Živi zid uputiti putem Ministarstva pravosuđa.

Iz Ureda predsjednice reagirali su u petak na slučaj Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju je uzgajao kako bi ublažio simptome multiple skleroze, a predsjednica je kasnije na twitteru napisala i da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem.