Živi zid pozvao predsjednicu da povuče vojsku i proglasi neutralnost

Damjan Vucelić Snježana Sabolek/faH

Živi zid u srijedu je, nakon napada na hrvatske vojnike u Afganistanu, pozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da povuče sve hrvatske vojnike iz misija u svijetu te da proglasi trajnu neutralnost po uzoru na neke europske zemlje. 

“Pozivamo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, kao vrhovnu zapovjednicu vojske, da momentalno vrati naše vojnike u Hrvatsku, da proglasi trajnu neutralnost, po uzoru na druge države u Europi, poput Švedske, Finske, Austrije, Cipra, Malte, Irske i Švicarske”, poručio je saborski zastupnik Damjan Vucelić.

On je na konferenciji za novinare sazvanoj poslije napada u Kabulu u kojem je jedan hrvatski vojnik poginuo, a dvojica ranjena, rekao kako je zadaća Hrvatske vojske da štiti naše granice.

“Težak i emotivan dan za cijelu Hrvatsku. Živi zid izražava sućut obitelji i prijateljima poginulog hrvatskog vojnika, kao i žaljenje zbog ranjavanja ostale dvojice”, kazala je saborska zastupnica Snježana Sabolek.

Naglasili su kako je Hrvatskoj vojsci mjesto u Hrvatskoj, a ne u stranim zemljama gdje “ratuju za tuđe interese”.

“Živi zid je jedina politička stranka koja govori o štetnosti sudjelovanja Hrvatske u NATO savezu. Smatramo da je NATO jedna imperijalistička tvorevina kojoj je cilj porobljavanje drugih naroda i otimanje njihovih prirodnih bogatstva”, kazao je Vucelić.