Živi zid održao prvi stranački kongres

Sedam godina nakon osnutka, Živi zid je danas u Lisinskom održao prvi stranački kongres.

Živi zid održao je svoj prvi stranački kongres u nedjelju poslijepodne u Zagrebu na kojem je predstavio program i dijelove javnih politika za koje je rečeno da će na njima temeljiti predizbornu kampanju te da će neki od autora biti kandidati za ministre.

Stranački program pod nazivom „Hrvatska jednakih mogućnosti za sve“ predstavljen je u atmosferi spektakla, novinari nisu imali popratne dokumente ni uvida u dnevni red, a Kongres je zaustavljen da bi se vodstvo i autori politika obratili javnosti u dnevnicima nekih hrvatskih televizija.

Sinčić: Nismo udruga boraca protiv deložacija

Predsjednik Ivan Vilibor Sinčić kazao je da je Živi zid važan politički faktor u Hrvatskoj politici, da ima 17 tisuća članova i da je prema podacima istraživanja javnog mnijenja treća stranka s rejtingom od 13,5 posto.

“Današnji kongres je samo početak”, rekao je.

Po Sinčiću, ključno je Živi zid vjeruje da može napraviti ono što smatra da treba i da ima političku volju za to, a to, rekao je, nedostaje hrvatskoj politici.

Ocijenio je da je korupcija najveći hrvatski problem, koja počinje od Sabora do sitne svakodnevne korupcije, zbog čega je porazan podatak istraživanja da 95 posto ljudi ne bi prijavilo korupciju jer ne vjeruju da bi je država procesuirala.

Kazao je da okupljanjem Živi zid nastoji pokazati da nisu samo “udruga boraca protiv deložacija” niti su populisti već da nude konkretne prijedloge koje trebaju svim ljudima, bez obzira na njihovo ideološko opredjeljenje.

Dominik Vuletić predstavio je program za pravosuđe, kojim se predlaže donošenje novog Ovršnog zakona kakav je u Sloveniji, uvođenje ograničenja troškova postupka, te reformiranje izbora sudaca i državnih odvjetnika.

Dinko Štimac i Dean Kutičić kazali su da zdravlje nije privilegija već temeljno pravo svakog čovjeka i zatražili povećanje broja zdravstvenih radnika, zaustavljanje odljeva liječnika, nove dijagnostičke uređaje i ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Branimir Bunjac predlaže cjelovitu reformu mirovinskog sustava, ukidanje „uhljebničkih“ institucija HDZ-a SDP i HNS-a poput niza agencija, povratak radnika iz inozemstva, zaštitu trudnica i rodilja koje “poslodavci kažnjavaju” jer imaju djecu, i odbijanje prijedloga o radnom vijeku do 67. godine.

Stjepan Šterc rekao je da je demografija pitanje opstanka i budućnosti i da ju treba povjeriti potpredsjedniku vlade koji izravno odgovara premijeru. U Hrvatskoj je dvije trećina građana na rubu siromaštva, a profit banaka iznosi 16 milijardi kuna, kazao je Šterc i predložio porez na imovinu banaka kojim će se puniti fond demografske obnove.

Snježana Sabolek i Petra Horvatić govorile su o socijalnoj politici koja će ukloniti siromaštvo, beskućništvo i glad, te da će uskladiti cijene režija s kupovnom moći građana.

Pernar: Hrvatska politika je “sluganska”

Ivan Pernar je optužio hrvatsku politiku da je “sluganska“ i najavio izlazak Hrvatske iz EU i NATO-a, proglašenje Hrvatske trajno vojno neutralnom zemljom, te jačanje suradnje s brzorastućim zemljama (BRICS) kao što su Kina, Rusija, Indija i Brazil.

Ivan Šimić najavio je da će 30 puta povećati izdvajanja za inovacije i nove tehnologije, a Jasmina Adžić Sikirić besplatno obrazovanje u cijelosti, u što spada i besplatan prijevoz i topli obrok.

Pavao Josić i Denis Martinić izložili su poreznu i monetarnu politiku istaknuvši da Živi zid ne želi euro, već hrvatsku kunu. Najavili su smanjenje poreznih stopa uključujući i PDV. Kazali su da žele prekinuti dužničko ropstvo, te da žele “hrvatsku valutu u rukama građana“.