Živi zid na lokalnoj razini protiv GMO-a

Iz Živog zida u četvrtak su priopćili kako je predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić naložio stranačkim vijećnicima da u lokalnim tijelima predlože zabranu uvođenja u okoliš GMO-a, te da su zasad grad Duga Resa i općina Tisno izglasale taj prijedlog, dok u ostalim vijećima i skupštinama u kojima sjede članovi Živog zida taj prijedlog tek treba doći na izglasavanje.

U Živom zidu upozoravaju da se u Hrvatskoj ne poštuje Zakon o genetski modificiranim organizmima. Navode kako članak 52. tog zakona kaže da je korisnik, odnosno osoba koja stavlja na tržište GMO ili proizvode koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a dužna osigurati da se osobi koja prihvaća proizvod dostavi dokumentacija iz koje je vidljivo da se radi o GMO-u ili proizvodu koji sadrži i/ili se sastoji ili potječe od GMO-a.

“S obzirom na to da Vlada ne poduzima ništa po tom pitanju, Živi zid smatra da jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju učiniti sve u njihovoj moći da se spriječe potencijalne negativne učinke koje GMO može imati na okoliš i ljude, a za koje postoji sve više znanstvenih dokaza”, tvrde u priopćenju.

U Živom zidu ističu da RH ima dovoljno plodne zemlje te da samim time ‘pada u vodu’ najjači argument u prilog GMO-a, onaj da bi se njime riješilo pitanje proizvodnje dovoljno hrane za sve, a neistinitima ocjenjuju i argumente da će GMO riješiti glad u svijetu, s obzirom na činjenicu da se polovica proizvedene hrane na Zapadu doslovno baca.

Napominju i da vodeće tvrtke koje proizvode GM sjeme (Monsanto) također proizvode herbicide i otrove koji uništavaju sve organsko u zemlji osim njihovog modificiranog sjemena, što im daje monopol nad proizvodnjom hrane, a što, upozoravaju, ozbiljno ugrožava nacionalnu sigurnost države.

“Stav Živog zida je da bi se trebali usredotočiti i poticati ekološku proizvodnju hrane, da trebamo njegovati našu tradiciju i zaštiti autohtono sjemenje. Temelj naše poljoprivredne politike su OPG-ovi – obitelj je temelj sela”, zaključuju u toj stranci. (H)