Živi zid: Ministar Ćorić katastrofalno upravlja gospodarenjem otpadom

onferencija za medije zastupnice Snježane Sabolek

Saborski zastupnici Živog zida Damjan Vucelić i Snježana Sabolek te njihov europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić upozorili su u utorak da ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić katastrofalno upravlja gospodarenjem otpadom zbog čega Hrvatsku očekuju visoke kazne, a da Ustavni sud ne štiti građane od loše vlasti.

Na konferenciji za novinare govorili su o odluci koju je ministar Ćorić donio 21. prosinca 2018., a koja je stupila na snagu 31. prosinca.2018. zbog koje su se sad mnogi gradovi i općine našli u problemima, jer su ostali bez odlagališta otpada dok bi drugi trebali primati tuđi otpad.

Po njima, dio problema je i Ustavni sud kojemu su pristigli deseci zahtjeva za ocjenu ustavnosti, no, ne donosi odluke iako je to dužan učiniti u roku od 30 dana, pa tako, primjerice, odgovor nije dobio Grad Supetar koji je Ustavnom sudu zahtjev urudžbirao još 1. srpnja.

Sinčić: Ministar Ćorić želi obmanuti EU da Hrvatska rješava problem smeća

“Apsurd je da sporna odluka stupa na snagu od nove godine, a u Narodnim novinama se objavljuje tek 9. siječnja što jasno pokazuje da je stupila na snagu prije nego je itko uopće mogao znati za nju. Drugi apsurd je da Ćorić uočava da odluka nije u skladu s važećim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, pa ide mijenjati taj zakon kako bi ga uskladio s odlukom, umjesto da se odluka pokorava zakonu”, rekao je Sinčić te ocijenio kako ministar Ćorić dekretom, svojevoljno, bez ikakve procjene i analize kako će to utjecati na već donesene gradske dokumente i na okoliš, provodi pravno nasilje i ugrožava zdravlje ljudi.

Napomenuo je da je konačni apsurd neustavnost novoga Zakona o održivom gospodarenju otpadom jer ministar Ćorić ne može odlukom narediti komunalnim poduzećima i supetarskom Gradskom vijeću da primi otpad iz nekih drugih odlagališta, jer je to jednostavno nije u njegovoj nadležnosti nego nadležnosti gradova i općina prema organskom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Zbog toga su se, kaže, Ustavnom sudu obratili deseci gradskih vijeća, gradova i općina, poput Supetra, no, unatoč rokovima, nema odgovora.

“Jasno je da sud štiti Ćorićeve promašaje i krši svoj Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH. Ministar želi obmanuti EU kako Hrvatska rješava problem smeća, no, to se ne događa, i ja ću se kao član Odbora za zaštitu okoliša u Europskom parlamentu potruditi da se o tome sve čuje u institucijama EU“, najavio je Sinčić, pozvavši sve gradove, općine i udruge s tim problemom da mu se obrate kako bi zajedno stali na kraj “Ćorićevom cirkusu”.

Mascarelli: Poskupljenje bi se trebalo financirati iz reciklaže odvojenih sirovina 

Vladimira Mascarelli iz Udruge Naš Supetar istaknula je da je Supetar u problemu jer Ustavni sud ne želi riješiti njihov predmet na vrijeme.

“Instrumentalizira se i inspekcije zaštite okoliša koja tjera gradove, općine i komunalna poduzeća da protupravno prihvate odluku ministra, kao i da nezakonito postupaju jer će primanjem tuđeg smeća postati ekološke bombe. Pišu kazne na osobe, na direktore komunalnih poduzeća, na gradonačelnike i ne postoji niti jedna normalna osoba u Hrvatskoj koja je direktor ili gradonačelnik ili načelnik koja može platiti 100.000 kuna kazne iz svog džepa da bi izdržala taj pritisak inspekcija koje ih tjeraju u kriminal“, upozorila je.

Podsjetila je kako su prije odluke o gašenju odlagališta trebali biti izgrađeni centri za gospodarenje otpadom, ali nisu, kao ni burze otpada ili bioenergane.

“Građanima zbog toga prijeti poskupljenje otpada, iako bi se reciklaža otpada, koja danas diže cijenu po Hrvatskoj, zapravo trebala financirati iz reciklaže odvojenih sirovina, no, za to nisu osigurani potrebni uvjeti. Ovo je sramota, a Ustavni sud bi nas trebao štititi od loše vlasti, no, oni to ne čine”, kritizirala je Mascarelli.