Živi zid ispred Uljanika: Cilj je ugasiti brodogradilište

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar rekao je u srijedu u Puli da je nelikvidnost Uljanika posljedica katastrofalnog upravljanja tim brodogradilištem, a po svemu sudeći, cilj je toga ugasiti brodogradilište.

Na konferenciji za novinare Živog zida održanoj ispred ulaza u pulsko brodogradilište Pernar je, kako je rekao, htio upozoriti na “propast giganta koji zapošljava tisuću ljudi”. “Žalosno je da se propast kooperanata koji su zadnju isplatu imali u rujnu prošle godine događa u tišini. Žalosno je isto tako da, ako Vlada Uljaniku ne da jamstva ili kredit, radnici Uljanika u petak neće dobiti plaću”, istaknuo je Pernar. Rekao je kako se problemi u Uljaniku – ako mu država i da jamstva – neće riješiti ako ostane sadašnja Uprava.

Pulska gradska vijećnica Živog zida Gordana Čakić ustvrdila je da se Uljanik sustavno uništava po nalogu Europske unije te da će zbog toga tisuću radnika ostati bez posla, da će se uništiti tradicija duga 160 godina, a prostor brodogradilišta prenamijenit će se za turističke svrhe.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da Uljanik mora ostati. “Kao što nemamo energetsku strategiju ili razne druge, tako bezidejnost dolazi na naplatu i kad govorimo o brodogradnji. Ulaskom u EU znatno su smanjene mogućnosti i alati kojima država može intervenirati u brodogradnju, prema tome – promjena političkog sustava potrebna je da bi Uljanik preživio.

Trebamo gledati vlastite interese, a ne slijepo slušati direktive Europske komisije”, istaknuo je i dodao kako Živi zid želi da se Hrvatskom upravlja iznutra.

Uljanik se mora dokapitalizirati, mora pronaći nove partnere, i to mora biti prioritet Vlade, rekao je Sinčić. “Sve to se može dogoditi ako se promijeni današnja loša Uprava Uljanika jer ovo brodogradilište ima dugu tradiciju”, zaključio je predsjednik Živog zida. (Hina)