Živi zid bez komentara o Bunjcu, predstavio novi Ovršni zakon

HINA/ Dario GRZELJ/

Živi zid nije želio u srijedu komentirati informaciju da je zagrebačka policija prijavila saborskog zastupnika te stranke Branimira Bunjca zbog prisile prema službenoj osobi u pokušaju i prijetnji trojici saborskih stražara.

O tome ćemo na Trgu bana Jelačića u podne, pa molim da dođete tamo, odgovorio je na pitanje o prijavi predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio prijedlog novog Ovršnog zakona.

Komentirat ćemo ako ćemo imati informaciju, dodao je glasnogovornik Živog zida Tihomir Lukanić.

Sinčić je izvjestio da je Živi zid uputio u proceduru prijedlog potpuno novog Ovršnog zakona koji, tvrdi, rješava cjelokupnu ovršnu problematiku, može ga se nazvati i zakonikom jer obuhvaća i neke druge zakone, a ima 337 članaka.

Prijedlog Živog zida pojednostavljuje i pojeftinjuje ovršni postupak, nema posrednika, značajno se smanjuju troškovi provođenja ovrhe, ima rješenje koje štiti jedini dom.

Stati na kraj brdima dugova i beskonačnim blokadama

“Glavna je namjera olakšati položaj dužnika, da se brdima dugova i beskonačnim blokadana stane na kraj”, naglašava Sinčić.

“Borit ćemo se da zakon dođe do drugog čitanja, a spremni smo, ako će biti potrebno, jednog dana organizirati i referendum na tu temu”, kaže Sinčić i poručuje da se “ovršnom ludilu mora stati na kraj”.

Za vrijeme SDP-a  izglasovani su tako monstruozni zakoni koji ljudima za par kuna duga uzimaju tisuće kuna, rekao je predsjednik Živog zida koji nije imao lijepih riječi ni za Vladin zakonski prijedlog.

“Taj zakon ponovno ne rješava ništa, to je spin, PR i marketing u svrhu izbora za Europski parament. HDZ pokušava na temelju takvih inicijativa osigurati dodatne glasove, ali ih neće dobiti”, ustvrdio je Sinčić.

Vladin prijedlog dodatno otežava položaj dužnika, vjerovnicima omogućuje poziciju da se naplate i odužuje ovršne postupke, ocijenio je.

Iako smo euroskeptici, naš je zakon usklašen sa zakonodavstvom EU-a, a to nije slučaj s onima koje predlaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, tvrdi Sinčić.