Povezite se

Politika

Žinić: Kandidati HDZ-a jamac još bržeg razvoja županije

Objavljeno

-

Ivo Žinić/Nacionalno/D.Prša

Vrijeme uoči parlamentarnih izbora predsjednik sisačko-moslavačkog HDZ-a i župan Ivo Žinić u petak je nazvao početkom velike bitke za Domovinu, a  govoreći o postignućima u županiji u protekle četiri godine, kao jedno od najvećih, istaknuo je spas kutinske Petrokemije.

Žinić je istaknuo kutinsku Petrokemiju, za koju je rekao da posluje sve bolje, te “nastavak naftne industrije, sada na jedan novi način”. Od projekata koji su završeni ili su pred završetkom spomenuo je obnovu Željezničkog kolodvora u Sisku, obnovu pruge i mosta u Galdovu, gradnju središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice, poduzetnički inkubator u Novskoj i još neke projekte, a najavio je završetak autoceste Zagreb – Sisak, te izgradnju mosta na Odri s pristupnom brzom cestom do autoceste. 

Predstavljajući kandidate na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici, istaknuo je kako oni jamče još brži razvoj te kako vjeruje u pobjedu i da je HDZ jamac još bržeg razvoja.

Na današnji posjet predsjednika SDP-a Davora Bernardića osvrnuo se predsjednik sisačke Gradske organizacije HDZ-a i dožupan Ivan Celjak.

 “Danas smo dobrodošlicu poželjeli Davoru Bernardiću u nadi da će stupivši na tlo grada hrvatskih pobjeda ozbiljno preispitati kontroverzne odluke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i njenoga stranačkog kolege i supruga Darka Baničeka, koji zajedno razvijaju grad podjela, grad diskriminacija, grad zastrašivanja”, ustvrdio je Celjak.

Ocijenio je da je cijeli tim SDP-a ima kolektivnu amneziju pa su u sklopu službenog dijela posjetili jedan od najnovijih projekta u Sisku koji je završen isključivo zahvaljujući Vladi s Andrejom Plenkovićem na čelu.

 “Projekt Holandske kuće, u koju su uložena sredstva iz EU fondova, a koji je završen godinu dana nakon proteka roka za završetak, propao bi da ga nisu spašavali stručnjaci iz Središnje agencije za financiranje i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojem je na čelu HDZ”, rekao je Celjak.

Ocijenio je da Bernardiću ne smetaju afere u gradskim trgovačkim društvima i ustanovama. “Došao, vidio, očekuje glasove i otišao. Ostavio nas Siščane u milosti i nemilosti diktatorski nastrojene vlasti u Sisku na koju trenutno jedino on može utjecati, ali nakon parlamentarnih, brzo će i lokalni izbori, nakon kojih će Sisak napokon prodisati”, rekao je Celjak, ističući da je država u Sisku ostvarila projekte u vrijednosti većoj od 700 milijuna kuna.

Kritiku gradske vlasti zaključio je ocjenom da je Bernardić u Sisku definitivno odlučio prigrliti sve afere Kristine Ikić Baniček.”Ne smeta mu ni vrijeđanje osoba s invaliditetom, diskriminacija djece, nezakoniti otkazi, tjeranje novinara sa sjednica Gradskog vijeća, nepoštovanje pravomoćnih sudskih odluka”, rekao je. 

O kutinskom projektu aglomeracije, vrijednom 500 milijuna kuna, spasu Petrokemije, razvoju poduzetničkih zona te dobrom poslovanju izvoznika govorio je predsjednik kutinskoga HDZ-a i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Zaključio je kako će izbori odlučiti o nastavku razvoja ili kretanju gospodarstva prema dnu.

Predsjednik novljanskoga HDZ-a i gradonačelnik Novske Marin Piletić rekao je kako su 5. srpnja pred građanima dvije opcije: ozbiljna s Plenkovićem ili neozbiljna s Bernardićem.

Politika

Saborska statistika: Maras rekorder po broju kazni

Published

on

Gordan Maras (SDP) najčešće je kažnjavani zastupnik nedavno raspuštenog 9. saziva Hrvatskog sabora, na njega ‘otpada’ više od petine izrečenih kazni, pokazuje saborska statistika.

Od ukupno 770 kazni, koje su u nepune četiri godine izrečene svim zastupnicima, Marasu ih je izrečeno 162, što je više od petine.

Osam puta mu je naređeno da napusti sabornicu, što je najteža stegovna mjera, 37 puta mu je oduzeta riječ, a 117 puta je dobio opomenu.

Po broju dobivenih kazni slijede ga Mostovi Miro Bulj (101) i Nikola Grmoja (85) te zastupnik SIP-a Ivan Pernar (81) koji je, pak, rekorder po broju izbacivanja iz sabornice. Njemu je, naime, čak 18 puta naređeno da je napusti, a kako to sam nije želio, mahom su ga iz nje morali iznositi djelatnici saborske Straže.

Za jednog takvog ‘iznošenja’, njegov tadašnji stranački kolega, a danas bivši zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ), zaprijetio je djelatnicima Straže da „neće izaći živi“, zbog čega se nedavno suočio s optužnicom zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.  

Grmoji je četiri puta rečeno da napusti sabornicu, Bulju dva puta.

U 9. saborskom sazivu najteža disciplinska mjera, udaljenje iz sabornice, izrečena je ukupno 34 puta, ‘samo’ šestorici zastupnika. Uz Marasa, Pernara, Grmoju i Bulja po jednom je izrečena i SDP-ovu Domagoju Hajdukoviću i zastupniku Hrvatskih suverenista Hrvoju Zekanoviću.

Bulj će, pak, ostati upamćen i po tome što mu je, umjesto na uobičajeni jedan, bilo zabranjeno govoriti dva dana.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kerum: “HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”

Published

on

Kao nezavisni kandidat, bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum odlučio se kandidirati na parlamentarnim izborima.

“Dišpet me tjera naprijed”, rekao je u razgovoru za N1, ponovivši svoju mantru da sve radi zbog naroda, koji ga je i učinio prvom strankom u Splitu i drugom u županiji. Smatra da će nakon ovih izbora svaki glas biti bitan.

“I tu ja mogu izvući korist, za Split”, istaknuo je.

Za Škoru je rekao da je čisti interes, blic političar kojeg je usporedio s Kolakušićem.

“Lažu i varaju narod, Škoro nije darovatelj kao ja, uzet će lovu u džep, uzimaju sebi. A sestra i ja smo plaće dali penzionerima”, rekao je Kerum, koji otvoreno zaziva veliku koaliciju.

“HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”, pozvao je Kerum i zaključio da je on drugačiji jer je davao i nije došao gladan u politiku, nego “s lovon”.

Nije htio uspoređivati Plenkovića i Bernardića, HDZ je nazvao državotvornom strankom, sebe desničarem, ali je naglasio da Hrvatskoj trebaju I HDZ I SDP.

Ponovio je optužbe iz vremena lokalnih izbora da su mu ukrali glasove, ustvrdio da on nije u koaliciji sa splitskim gradonačelnikom Oparom, kojeg je još jednom optužio za krađu i nazvao velikim HDZ-ovim problemom.

Nacionalno/N1.


Ucitavanje vijesti

Politika

Grlić Radman i Pavić opovrgnuli Bernardićeve tvrdnje

Published

on

Ministri vanjskih poslova i regionalnog razvoja Gordan Grlić Radman i Marko Pavić opovrgnuli su u nedjelju tvrdnje čelnika SDP-a Davora Bernardića o lošem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, ocijenivši da on ne poznaje ni europske fondove ni integracije.

“Referirajući se na pušalne i površne izjave Bernardića o hrvatskom predsjedanju EU-om. Mislim da su ne samo netočne, već i uvredljive, a Bernardić je zapravo u izolaciji prespavao predsjedanje tako da ga nije dovoljno shvatio i razumio. Upravo zbog te površnosti je posvađan s brojkama i činjenicama”, rekao je novinarima predsjednik odbora HDZ-a za vanjske i europske poslove i resorni ministar Gordan Grlić Radman.

Dodao je kako Bernardića njegove izjave ne kvalificiraju kao ozbiljnog političara, a niti kao eventualnog kandidata za premijera.

“Hrvatska se odlično snašla. Mi smo već 28. siječnja aktivirali integrirani politički odgovor za krizne situacije. Do 13. ožujka mi smo imali osam vijeća, 21 događanje, dvije parlamentarne dimenzije, 39 konferencija. Do danas sveukupno 64 videokonferencije. Uspjeli smo održati politički i operativni kontinuitet EU-a. Ostvarili smo uređeni brexit”, naglasio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako je Hrvatska dobila zeleno svijetlo za ulazak u Schengenski prostor bez nadzornih mehanizama, a sada čekamo da zemlje članice Hrvatskoj odrede datum ulaska.

“Bernardić nema dovoljno saznanja o tome, trebao se informirati. Kada govori o eurozoni, trebao bi znati da smo ispunili sve mjere iz akcijskog plana za ulazak u europski tečajni mehanizam”, kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman je također kazao da je Zagrebački summit najveće postignuće predsjedanja, gdje su uspjeli uvjeriti tri skeptične zemlje oko otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Objasnio je kako će Hrvatska najviše profitirati od EU plana za oporavak uslijed pandemije koronavirusa, gdje ćemo dobiti 10 milijardi eura.

“Očekujemo da građani prepoznaju vodstvo i HDZ-ovu Vladu koja upravo radi na dobrobit i prosperitet građana, da osigura i drugi mandat kako bismo mogli provesti sve naše ciljeve i planove, ali u interesu građana”, naglasio je Grlić Radman.

Član Središnjeg odbora HDZ-a i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić na početku je rekao kako žele demantirati neuspjeli Bernardićev spin da je “europski uspjeh Hrvatske, Plenkovićev mit” te ustvrdio da Bernardić ne poznaje ni EU fondove ni EU integracije.

“Sve što je rekao je laž, i same brojke će to demantirati i demantiraju. Kada gledamo EU fondove, upravo SDP-ova Vlada nije povukla ništa iz fondova. Kada smo došli, ova je Vlada pronašla devet posto ugovorenosti sredstava i jedan posto isplaćenosti. Danas smo na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti. Po ugovorenosti smo 12 od 27 zemalja EU-a”, istaknuo je Pavić.

Dodao je kako SDP-ova Vlada nije povukla ni milijardu eura sredstava za pomoć zemljama u krizi, a koje su ušle u EU do 2013. godine.

“Oni su izgubili milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura. U paketu oporavka smo dobili 10 milijardi eura, od čega čak 7,2 milijarde bezpovratno i 2,7 milijarde putem kredita. 20 posto BDP-a dobit ćemo putem plana oporavka”, objasnio je Pavić.

Najavio je da će u financijskom planu EU za sljedećih sedam godina Hrvatska imati jednu zasebnu prioritetnu os koja će se ticati obnove Zagreba.

“Dolaze nam izbori i opcija će biti vrlo jasna. Glasamo za premijera – ili Bernardića ili Plenkovića. Vidimo po neznanju Bernardića koliko ne poznaje ni EU fondove niti EU integracije. Vlada koju će on voditi naprosto ne bi mogla ponoviti ove uspjehe”, zaključio je Pavić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije