Povezite se

Sisačko-moslavačka županija

Žinić: Ja nemam ništa protiv odabrane lokacije, ona nije opasna ni za ljude, ni za okolinu”

Objavljeno

-

Nakon što se oglasio Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krškog kako Hrvatska nije ugrožena radioaktivnim otpadom koji će biti smješten u neposrednoj blizini granice, na lokaciji bivšega vojnog skladišta Čerkezovca, te da će se on skladištiti po svim pravilima struke, pri čemu se poštuju sigurnosne procedure, ogasili su se vijećnici klubova MOST NL i HSS-HSP u SMŽ koji kažu da je glavna prepreka tajnovito djelovanje, zaobilaženje stanovnika, zainteresiranih udruga i institucija i pokušaji da se provede nešto o čemu nije postignut dogovor s građanima.

“Šlag na tortu” zasigurno je i izjava župana Sisačko moslavačkog Ive Žinića koji je stao uz Fond i otvoreno prihvatio odabranu lokaciju kazavši da ona nije opasna za ljude i okolinu.

“Nije riječ o nekim novim, već planovima starima desetak godina i odluka o lokaciji nije ishitrena. Istina, možda ovakav korak nije trebalo učiniti u ovom trenutku kada se građani ne mogu izjasniti, ali je činjenica da sami moramo zbrinjavati svoj otpad”, rekao je.

Žinić je ocijenio kako mnogi krivo informiraju javnost, a osobno nema ništa protiv odabrane lokacije, “koja nije opasna ni za ljude, ni za okolinu”.

Na zahtjev županijske oporbe o sazivanju tematske sjednice o zbrinjavanju nuklearnog otpada odgovorio je kako sazivanje takve sjednice u sadašnjim uvjetima nije moguće, a taj prijedlog će se razmotriti kada se za to ostvare uvjeti.

Politika

Plenković u Sisku: Bernardić se diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izjavio je u srijedu u Sisku kako se predsjednik SDP-a  Davor Bernardić svojim ‘briljantnim nastupima’ diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost i da je oporba čitavog mandata pokazala visok stupanj destruktivnosti.   

Plenković je u Sisku sudjelovao na sjednici HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u proširenom sastavu. Razgovarano je o pripremama za parlamentarne izbore i usvajanju programa, a s premijerom je bio potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, koji će predvoditi listu HDZ-a u 6. izbornoj jedinici.

Premijer je izrazio uvjerenje da će HDZ ponovo dobiti povjerenje građana za još jedan mandat.

Nakon sastanka Plenković se na upite novinara osvrnuo na kritike Davora Bernardića upućene s današnje konferencije za novinare u SDP-u. 

‘Nisam pratio njegovu pressicu, ali dobro se sjećam njegova nastupa kada je bila rasprava o glavnoj državnoj odvjetnica, tada je SDP nije podržao. Čuo sam i predsjednika Republike. Mislim da bi se o tome trebali zapitati. Državno odvjetništvo i policija potpuno su neovisni u obavljanju svog posla, to mogu jasno potvrditi i do sada nije bilo vidljivih dokaza da je to drugačije, rekao je Pleković.

“Bernardić se sa svojim briljantnim nastupima diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost, osobito svojim komentarima na predsjednika Sabora. Bitno je podsjetiti javnost na tu sofisticiranost izričaja”, istaknuo je.


Ucitavanje vijesti

Sisačko-moslavačka županija

Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika Siska, ove se godine obilježava skromnije

Published

on

Blagdan sv. Kvirina, 4. lipnja, zaštitnika grada Siska i Sisačke biskupije ove će se godine, zbog mjera zaštite koje su još uvijek na snazi, obilježiti skromnije nego ranijih godina. 

Središnji događaj bit će svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se većem broju zaslužnih građana i organizacija uručiti gradska priznanja.

Najviše priznanje, Nagrada za životno djelo, posthumno će se dodijeliti uglednom arhitekti Ivanu Bartoliću za doprinos u području arhitekture.

Godišnje nagrade Grada Siska primit će Darko Majić za rezultate ostvarene u gospodarstvu i Slavko Miškulin za uspješno poduzetništvo prilagođeno osobama s invaliditetom.

Pohvale će biti uručene Vesni Rogulja Mart za postignute uspjehe na području odgoja i obrazovanja, Branki Pažur za uspješno promicanje prava invalida rada, Udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije za poboljšanje kvalitete života slijepih osoba te VIS-u Dijamanti za područje glazbene kulture.

Dobitnici zahvalnica su Dejan Dejanović za doprinos razvoju sisačkog hokeja na ledu, Dorian Tepić za ostvarene rezultate u području tehničke kulture i Tihomir Ilijević za rezultate u razvoju streljačkog sporta. Svečana sjednica će se održati u četvrtak u atriju Staroga grada s početkom u 18.30 sati. 

Gradsko vijeće je, uz odluku o dobitnicima nagrada i priznanja, u utorak na radnoj sjednici također prihvatilo odluku kojom se mijenja naziv Osnovne škole Komarevo u Osnovna škola Ivana Antolčića Komarevo.

Ivan Antolčić, rođen u Komarevu, bio je svestrani likovni umjetnik koji je svojim radom ostavio trag u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica.

Središnja vjerska svečanost u sklopu Kvirinova 2020. bit će svečano misno slavlje u sisačkoj bazilici sv Kvirina, koje će početi u 11 sati. Misno će slavlje predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Ove se godine iznimno neće održati tradicionalna procesija od sisačke katedrale do bazilike. 

Ucitavanje vijesti

Sisačko-moslavačka županija

Steže se prsten oko Kristinke !!!

Published

on

Gradonačelica Siska Kristina Ikić Baniček/Facebook

Klub vijećnika Grada Siska HDZ, HKS, HSLS i nezavisna Vlatka Vukelić uputili su pismo medijima upozoravajući na brojne političko gospodarske manifetuke koje neumorno, “bez predaha”, provodi sisačka gradonačenica Kristina Ikić Baniček.

Priopćenje prenosimo u cijeosti:

S obzirom da je već ustaljena praksa SDP-ove gradonačelnice da njezini dizači ruku setom unaprijed naručenih pitanja obmanjuju sisačku javnost i stvaraju mitove o čudima koja se događaju u Sisku, danas nismo prisustvovali sjednici Gradskog vijeća.

Ovim putem javno pozivamo gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da umjesto bahaćenja i skrivanja, odgovori na sva do sad postavljena pitanja, naravno ukoliko joj to dopusti stranački kolega i suprug Darko Baniček. On je u još jednoj povlaštenoj kategoriji, budući mu je dopušten uvid u službene dokumente.
Sve češće se spominju navodne kriminalne radnje u gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, Vodovodu i ŠRC-u, a ovih dana podigla se prašina oko nabavke novog vodenog tobogana u sklopu bazenskog kompleksa u Capragu, tobogana koji ne završava u bazenu, a koji su Siščani platili vrtoglavih 1,727 milijuna kuna!

Ima se za vodeni tobogan koji ne ide u bazen, a radnici u trgovačkim društvima svedeni su na minimalac i još ih se prvotnom verzijom htjelo spustiti i ispod zakonom propisanog minimuma, što su na sreću, uvidjeli sindikati i promptno reagirali. Nema se ni za plaće odgajateljica u vrtiću, pa su tako odgajateljice s preko 20, 30 godina staža u struci dovedene na plaću nešto sitno iznad 4000 kuna.

Sve više jača dojam kako se steže obruč oko SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, pa se postavlja pitanje hoće li ju zbog gradskih afera, pred sudom zastupati isto odvjetničko društvo u kojem radi bivši SDP-ov vijećnik Gradskog vijeća Grada Siska, a danas odvjetnik u Zagrebu i navodno bliski obiteljski prijatelj gradonačelnice, Siniša Babić. To odvjetničko društvo trenutno iz proračuna svih nas Siščana zastupa Grad Sisak te ustanove i trgovačka društva u vlasništvu Grada Siska, pa čak i Zajednicu sportskih udruga Grada Siska. Isplaćuju se sredstva za pravna savjetovanja i zastupanja te najzanimljivije, bilo pravnog posla ili ne, isplaćuje se mjesečni paušal koji je na godišnjoj razini oko vrtoglavih 400.000 kuna.

S obzirom da je zanimljiv prsten oko ŠRC-a, skrenut ćemo ponovo pozornost na zanimljivo ime tvrtke KIB-Kristina Ikić Baniček I(i) DABI- DArko BanIček. I dalje nas zanima navodno pogodovanje tvrtki KIBIDABI koja je za 10.000 kn zakupila Ledenu dvoranu Zibel i organizirala koncert naplaćujući za sebe ulaznice od kojih je imala toliku zaradu da je ŠRC u startu propustio zaraditi oko 200.000 kuna? Zašto je istoj tvrtki dopušteno da prodaje piće i uzme svu zaradu od koncerta, nismo dobili odgovor, kao ni je li gradonačelnica ili netko jako blizak gradonačelnici stvarni vlasnik tvrtke KIBIDABI?

Afere oko Ledene dvorane idu i dalje. Investiciju u startu vrijednu preko 27 milijuna kuna financiraju Siščani kreditnim zaduženjem, a izgrađena je prema projektu projektnog ureda KAP4. Probijen je navodno iznos na preko 50 milijuna kuna i što mi danas imamo: 50 milijuna kuna, kredit s jedne strane i uplakane male Siščane s druge strane koji istu tu dvoranu ne smiju koristiti zbog SDP-ove gradonačelnice.

Nigdje na svijetu nema to što ima kod nas u Sisku. Osim te, u Sisku se treba graditi još jedna dvorana i to sportska dvorana u Zvonimirovoj ulici a i ovu će slučajno, baš kao i Ledenu projektirati KAP4 iz Zagreba uz Degal tehniku iz Virovitice. Ukupna ponuđena cijena za projektiranje i gradnju, po metodi ključ u ruke je 37 milijuna kuna. Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja nakon provedenog javnog natječaja donijela je i u ovome slučaju pogodite – SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Navedena firma sisačkoj je javnosti poznata jer je radila i projekt rekonstrukcije otvorenog kompleksa bazena u Capragu, investicije teške 5 milijuna kuna.

Prsten oko sisačke gradonačelnice postao je pretijesan, sve ju se rjeđe može vidjeti na sisačkim ulicama. A kada će dati odgovor na ova ključna pitanja?

Možda je to dio strategije koju joj je savjetovao njen politički mentor Davorko Vidović, koji nas je sve nedavno šokirao izjavom u nacionalnim medijima da je od 30.5. Dana državnosti, bolji 9. svibnja 1944.

Ususret predstojećim parlamentarnim izborima na kojima se sve više za listu spominje njeno ime, postavljamo pitanje je li Sisak postao bazen za financiranje SDP-ovih kandidata? Pitanje je samo, hoće li se ova ekipa, kao što je slučaj s famoznim skupim toboganom u Capragu, nakon turbulentnog spusta, hladiti na „suhom“?
Klub vijećnika HDZ, HKS, HSLS i nezavisna Vlatka Vukelić

Ucitavanje vijesti

Najčitanije