Žinić: Ja nemam ništa protiv odabrane lokacije, ona nije opasna ni za ljude, ni za okolinu”

Nakon što se oglasio Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krškog kako Hrvatska nije ugrožena radioaktivnim otpadom koji će biti smješten u neposrednoj blizini granice, na lokaciji bivšega vojnog skladišta Čerkezovca, te da će se on skladištiti po svim pravilima struke, pri čemu se poštuju sigurnosne procedure, ogasili su se vijećnici klubova MOST NL i HSS-HSP u SMŽ koji kažu da je glavna prepreka tajnovito djelovanje, zaobilaženje stanovnika, zainteresiranih udruga i institucija i pokušaji da se provede nešto o čemu nije postignut dogovor s građanima.

“Šlag na tortu” zasigurno je i izjava župana Sisačko moslavačkog Ive Žinića koji je stao uz Fond i otvoreno prihvatio odabranu lokaciju kazavši da ona nije opasna za ljude i okolinu.

“Nije riječ o nekim novim, već planovima starima desetak godina i odluka o lokaciji nije ishitrena. Istina, možda ovakav korak nije trebalo učiniti u ovom trenutku kada se građani ne mogu izjasniti, ali je činjenica da sami moramo zbrinjavati svoj otpad”, rekao je.

Žinić je ocijenio kako mnogi krivo informiraju javnost, a osobno nema ništa protiv odabrane lokacije, “koja nije opasna ni za ljude, ni za okolinu”.

Na zahtjev županijske oporbe o sazivanju tematske sjednice o zbrinjavanju nuklearnog otpada odgovorio je kako sazivanje takve sjednice u sadašnjim uvjetima nije moguće, a taj prijedlog će se razmotriti kada se za to ostvare uvjeti.