Žigmanov kaže da je Vučićev posjet potreban zbog rješavanja otvorenih pitanja

Hina

Posjet predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj je više nego potreban jer je neodrživo da dvije susjedne zemlje nemaju izravnu komunikaciju na najvišoj razini, koja je prva pretpostavka za rješavanje otvorenih pitanja, rekao je u nedjelju čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

“Posjet je više nego potreban. Neodrživo je da dvije susjedne zemlje koje imaju iste ciljeve, istina RH je već članica EU-a a Srbija ide u tom smjeru, da nemaju ne samo suradnju kada je u pitanju rješavanje otvorenih problema, nego ni izravnu komunikaciju na najvišim razinama”, izjavio je Žigmanov, zastupnik u srbijanskom parlamentu.

Gostujući u emisiji HRT-a “Nedjeljom u dva” uoči službenog posjeta srbijanskog predsjednika Zagrebu, u čijem će izaslanstvu i sam biti, Žigmanov je istaknuo da je “prva pretpostavka za rješavanje problema postojanje komunikacije” i da će posjet pridonijeti “relaksiranju” odnosa između dviju zemlja kao i rješavanju problema.

O izjavama hrvatskih političara koji su protiv Vučićevog dolaska rekao je kako se boji da oni ne misle na Hrvate u Vojvodini. Također smatra kako je do posjeta trebalo doći nakon što je Vučić izabran za predsjednika.

Upitan bi li se Vučić trebao ispričati, Žigmanov je kazao kako bi on to učinio da je na Vučićevom mjestu. “Mislim da isprika za određenu vrstu djela, čina, bez obzira kako ih kvalificirali, za koje se smatra da su nanosili u određenom trenutku štete, jest najmanje što se može očekivati”.

Žigmanov smatra da je Vučić kao političar evoluirao i da se to vidi iz njegovog djelovanja proteklih godina.

Položaj Hrvata u Srbiji i Vovodini

Žigmanov ističe da su Hrvati u Srbiji i Vojvodini objekti negativnih politika, građani države u kojoj se puno toga negativnog veže uz Hrvatsku i da su objekt prešućivanja.

Muči ih i siromaštvo, najsiromašnji Hrvati su oni u Vojvodini, kaže on i odnos vlasti prema hrvatskoj zajednici ilustrira time da na službenu proslavu Dana hrvatske zajednice ne dolaze predstavnici vlasti iz Beograda.

Govoreći o udžbenicima na hrvatskom jeziku, kazao je da su do prošle godine financirani novcem iz proračuna Hrvatske i privatnim donacijama.

Međutim, kako je rekao, Hrvate u Vojvodini zanemarivale su i vlasti u Zagrebu do dolaska na vlast predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

“Ova vlast napravila je iskorak za Hrvate u Vojvodini”, rekao je on.

Žigmanov se zalaže se za insitut zajamčenog mandata u Skupštini Srbije i smatra da hrvatska manjina u Srbiji treba imati jednaka prava kao srpska manjina u Hrvatskoj, što podrazumijeva da i Hrvati u Srbiji imaju svoje predstavnike na svim razinama vlasti. (Hina)