Žigmanov i Jankov inzistiraju na osudi Šešeljevih i prijetnji radikala u Skupštini Srbije

Dvodnevni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Beogradu iz drugog plana prati napetost izazvana prijetnjama koje je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskom parlamentu Vojislav Šešelj uputio predsjedniku DSHV-a i zastupniku Tomislavu Žigmanovu, a nakon tog incidenta Šešeljeve kolege radikali (SRS) prijetili su zastupnici Aleksandri Jerkov, koja je Žigmanova javno podržala i zatražila osudu ponašanja zastupnika radikala i Vojislava Šešelja.

Žigmanov i Jerkov u srijedu su, na margini sastanka dvaju parlamentarnih izaslanstava predvođenih Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, ukazali na nužnost da u povodu tih prijetnji reagiraju i politička i pravosudna tijela kako incidenti ne bi dobili šire razmjere.

“Bilježimo stvari koje ne samo da nisu dopustive nego se moraju sprječavati i ne smiju se ponavljati, jer je riječ o prijetnjama da će se zločin nad Hrvatima ponoviti, a odnosile su se na mene, a potom i na kolegicu Aleksandru Jerkov, koju su negativno označili jer je stala u moju zaštitu”, rekao je Žigmanov.

On je rekao da su “više nego monstruozne prijetnje” upućene zastupnici Jerkov iz tabora Šešeljevih radikala koji su joj na bilježnici napisali “ustaška kurvo” te zaprijetili da je joj “razbiti njušku”.
Jerkov je članica zastupničkog kluba Demokratske stranke (DS), kojem pripada i Žigmanov, a nakon prijetnji koje mu je uputio Šešelj zatražila je osudu tog incidenta u parlamentu, da bi potom i sama postala žrtvom zastupnika SRS-a koji su joj uputili prijetnje, a kasnije ih priznali i potvrdili u izjavama beogradskim medijima.

“Sve te prijetnje i poruke je lako utvrditi ukoliko vladajuća većina u parlamentu (Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije) želi kazniti one zastupnike koji su to uradili, posebno što su u kasnijim izjavama oni i potvrdili da su to uradili”, rekla je za Hinu Aleksandra Jerkov, ocijenivši kako “ovdje, očigledno, nema nikakve namjere da takvo ponašanje bude sankcionirano”.

“Evo, mi danas imamo predsjednika Hrvatskog sabora u Skupštini Srbije i puna su nam usta ‘dobrih odnosa’ između Srbije i Hrvatske, a imamo jednog zastupnika hrvatske zajednice u parlamentu koji je danima nezaštićen i izložen prijetnjama osuđenog ratnog zločinca, a nitko u Skupštini ga ne štiti”, istaknula je Jerkov.

Ona je također kazala kako očekuje da se poslije današnjeg sastanka Jandroković-Gojković i parlamentarnih izaslanstava dviju država neće puno toga promijeniti.
“Čini mi se da se na tim sastancima priča jedno, a da se u realnosti u Srbiji događa nešto potpuno drugo. Sreća u nesreći je što je ovaj slučaj zbog svoje brutalnosti dobio zaista neuobičajeno veliku medijsku pažnju pa se preko njega ne može baš tako lako prijeći”, ocijenila je Jerkov inzistirajući da nije riječ samo o pojedinačnim Šešeljevim incidentima.

“Sve dok ne shvatimo da to nisu usamljeni izleti Vojislava Šešelja, nego da je to, očigledno, dopušteno ponašanje, koordinirana akcija Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS), ništa se neće promijeniti”, rekla je za Hinu Jerkov.
Na pitanje o tome bi li bilo logično očekivati reakciju predsjednice srbijanskog parlamenta, Jerkov je podsjetila na političku prošlost Maje Gojković, koja je nekoć bila članica Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

“Nažalost, nisam ni očekivala da reagira. Uostalom, ona je Vojislava Šešelja podržavala i kad je činio te ratne zločine, pa što ga ne bi podržavala i sada kad maltretira i vrijeđa narodne poslanike”, ocijenila je Jerkov.

Jerkov je kazala kako ne očekuje ni reakciju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. “Asolutno me ne zanimaju komentari Aleksandra Vučića. Vjerojatno bi našao načina da opet od sebe napravi žrtvu u situaciji u kojoj on generira ozračje u kojem se to događa”, rekla je Jerkov.

Žigmanov pak očekuje političku osudu prijetnji i postupaka Vojislava Šešelja i zastupnika Srpske radikalne stranke. “Mi ukazujemo na potrebu javne osude takvih stavova i postupaka. S druge strane, ako se prosudi da ima elemenata i za kazneno gonjenje, da se i mjerodavna državna tijela o tome očituju. Nije, naravno, ugodno biti označen kao netko tko će biti objekt ponavljanja zločina”, rekao je Žigmanov.

Ocijenivši kako nije riječ samo o prijetnjama upućenim njemu, Žigmanov kaže da su “probuđene nelagode i strahovi” u dijelu hrvatske zajednice i kod ljudi koji su “trpjeli različite vrste etnički motiviranog nasilja ili su izloženi prijetnjama”.
“To je ponovno evocirano i tim prije se očekuje da takvo djelovanje bude ne samo osuđeno, nego i kažnjeno”, inzistira Žigmanov.

Zbog prijetnji kojemu je uputio Šešelj, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine je imao namjeru ne sudjelovati u današnjem protokolu parlamentarnih izaslanstava Srbije i Hrvatske i tako izraziti prosvjed što je izostala osuda napada šefa radikala, ali je odustao zbog važnosti posjeta predsjednika Hrvatskog sabora za daljnje bilateralne odnose Srbije i Hrvatske, koji trebaju pridonijeti i poboljšanju položaja hrvatske zajednice u Srbiji.