Žigmanov hvali Vučića što rješava probleme Hrvata u Vojvodini

Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov hvalio je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvaviši ga “pouzdanim partnerom” u rješavanju problema Hrvata u Srbiji, prenose u subotu hrvatski mediji u Vojvodini. 

U tijeku je obnova Doma kulture i mosta u mjestu Monoštor, otvoren je Lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu, proširena je mreža škola na hrvatskom jeziku, traje postupak ustupanja rodne kuće bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Petrovaradinu, naveo je Žigmanov tijekom obilaska radova na rekonstrukciji Doma kulture u Tavankutu.

“Mi cijenimo da je predsjednik Aleksandar Vučić i više nego pouzdan partner kada je riječ o rješavanju problema hrvatske zajednice u Srbiji, na koje smo ukazali u veljači ove godine“, izjavio je za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine republički zastupnik i predsjednik DSHV-a. 

Postali smo objekti pozitivnih politika usmjerenih prema rješavanju naših potreba, istaknuo je Žigmanov, dodajući kako će to pridonijeti relaksaciji ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa. 

“Na poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji službeni Zagreb će, uvjeren sam, gledati blagonaklono“, ocijenio je. 

Gradonačelnik Subotice i dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke Bogdan Laban izjavio je kako je za rekonstrukciju Doma kulture u Tavankutu izdvojeno oko 40.000 eura, uz potporu republičkih i pokrajinskih tijela vlasti. 

“Mi vodimo računa o svim našim nacionalnim manjinama, pa i s hrvatskom zajednicom imamo odlične odnose. Vodimo računa o njihovim potrebama i tako će biti i u budućnosti“, rekao Laban. 

Tijekom posjeta Tavankutu Laban i Žigmanov susreli su se s vodstvom mjesne zajednice i aktivistima sela i razgovarali o rješavanju lokalnih infrastrukturnih problema. 

Tavankut je u lipnju 2016. bilo mjesto susreta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. 

Na zahtjev mjesnih Hrvata asfaltirane su dvije ulice i poslije dvije godine obnavlja se Dom kulture, a radi se i na komunalnoj infrastrukturi – vodu, plinu i struji. 

(Hina)