ZET intenzivirao mjere sprečavanja širenja koronavirusa, novi ljetni vozni red

Dezinfekcija tramvaja radi prevencije koronavirusa

Zagrebački električni tramvaj intenzivirao je mjere za sprečavanje širenja koronavirusa prema kojima od 18. ožujka neće biti moguć izravan kontakt s vozačima, u autobusima više neće biti moguća kupovina karata, a od ponedjeljka se uvodi ljeti vozni red za sve linije.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici koronavirus.hr, ZET je počeo provoditi mjere koje imaju za cilj osigurati zaštitu zdravlja vozača javnog prijevoza.

Vozači više neće otvarati prva vrata kod ulaska putnika u autobuse i tramvaje te od 18. ožujka više neće biti moguća kupovina karata u autobusima. U autobusima su zalijepljene bijele trake koje odvajaju vozača i prva vrata od ostatka autobusa.

Uz to, povlače se stari tramvaji i autobusi te će se od ponedjeljka, 23. ožujka, primjenjivati ljetni vozni red za sve linije ZET-a.

Iz ZET-a podsjećaju da su s obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, a temeljem preporuke Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, od petka, 13. ožujka intenzivirali mjere za sprječavanje širenja zaraze te se svakodnevno dezinficiraju sva vozila, i to tri puta dnevno.

ZET je ranije uveo niz preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a riječ je o svakodnevnom pojačanom čišćenju vozila s dezinfekcijskim sredstvima koja, prema navedenoj deklaraciji, uništavaju bakterije, gljivice i viruse. Osim klasičnog načina nanošenja, dezinfekcijska sredstva nanose se i raspršivanjem po cijeloj unutrašnjosti vozila tlačnim prskalicama.

Nadalje, kako bi bolje zaštitio svoje zaposlenike, ZET je osigurao dezinfekcijski sapun za pranje ruku te sredstva za dezinficiranje ruku za sve radnike, osigurao zaštitna sredstva za sve radnike koji imaju doticaja s putnicima i vozilima, te proveo edukaciju radnika i putnika putem plakata o mjerama zaštite od koronavirusa koji su u svim vozilima ZET-a istaknuti na vidljivim mjestima.

“Naglašavamo kako se našim vozilima, terminalima i prodajnim mjestima svakodnevno koristi stotine tisuća građana, koje servisira oko 4.000 radnika ZET-a te ćemo se i ubuduće pridržavati svih preporuka koje izdaju nadležna tijela, a radi smanjenja rizika od širenja ove zarazne bolesti”, poručuju iz ZET-a.