Žene žrtve nasilja postale su taokinje tanke saborske većine

N1

Prosvjedna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama počela je u petak ujutro ispred Hrvatskog sabora.

“Glavna poruka je da želimo ratifikaciju Istnabulske konvencije sada, do kraja zasjedanja Sabora i da kao takva uđe u proračun za narednu godinu. Apelirali smo na različite zastupnice i zastupnike iz različitih stranaka da daju amandmane na proračun kako bi se onaj dio koji ide za skloništa žena žrtava nasilja uđe u proračun za sljedeću godinu jer inače nam sama ratifikacija ne znači ništa”, rekla je za N1 jedna od organizatorica prosvjeda Sandra Benčić.

Premijer Andrej Plenković najavio je da bi do ratifikacije istanbulske konvencije trebalo doći do kraja godine. Postoji li šansa za to s obzirom da je već kraj studenoga?

“Uvijek postoji šansa, no ono što je bitno – čini mi se da se željelo izbjeći da ratifikacija ide prije donošenja proračuna. To se vidi i u samom prijedlogu proračuna da tih stavki nema u povećanom smislu. Istanbulska konvencija sada je i polje nekakve političke trgovine između vladajućih i HRAST-a. Premijer im još neko vrijeme treba davati određene ustupke kako bi zadržao tanku većinu. Žene žrtve nasilja su sada postale i taokinje tanke saborske većine i političkih trgovina koje se događaju”, odgovara Benčić.

Hrvatska je Isatanbulsku konvenciju potpisala još 2013., no još uvijek je nije uspjela ratificirati.

“Kriva je i prošla SDP-ova Vlada koja to nije ratificirala na vrijeme. Mislim da ključna prepreka nisu priče o rodnoj ideologiji – mislim da u to nitko ne vjeruje, osim par ljudi iz HRAST-a – one se koriste kao izlika da se zapravo ono što je ključno, a to je povećanje proračuna za zaštitu žena, kao i kriminalizacija zločina ne bi dogodilo. To su tvrde mjere, država tu treba pokazati odlučnost. Jer ako država ne provede mjere žene žrtve nasilja imaju ravo tražiti naknadu štete od države”, objasnila je Benčić.

Koliko bi Hrvatska trebala osigurati dodatnog novca ako bi se konvencija ratificirala?

“Mi smo preporučali da bi se za dodatna skloništa i 24-satnu SOS telefonsku liniju trebalo u prvoj godini staviti između 15 do 20 milijuna kuna da bismo pokrili cijelu Hhrvatsku s nekoliko centara, a svake sljedeće godine išlo bi se da procjenu. 15 do 20 milijuna je potrebno da krenemo u primjenu”, veli Benčić.

Istanbulska konvencija ne pokriva samo pravni aspekt, nego i tjera državu da brine o ženama žrtvama nasilja.

“Konvencija propisuje što se sve treba krimnalizirati – prisilan pobačaj, prisilan brakg… Drugo, da država treba financirati dovoljan broj mjesta za žene žrtve nasilja. Nadalje, da mora postojati 24-sata dostupna telefonska linija za žene žrtve nasilja, da mora postojati posebna pomoć tim ženama i da se zakonom moraju definirate razne vrste seksualnog nasilja. Žena također treba imati pravo na naknadu štete od počinitelja, ali i od države ako je država propustila ugraditi mehanizme”, kazala je Benčić.

Brojni aktivisti, političari i druge osobe iz javnog života skupljaju potpise
Organizacije civilnog društva, aktivistkinje i političarke različitih osobnih i političkih uvjerenja oda zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora i Vlade zahtijevaju ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji do kraja tekuće saborske sjednice u cilju da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Brojne aktivistkinje, političarke i stručnjakinje, među kojima Sanja Sarnavka, Vesna Pusić, Ivana Ninčević Lesandrić, Rada Borić, Anka Mrak Taritaš, Sabina Glasovac, Mirela Holy, Jadranka Sloković i mnoge druge, skupljat će potpise saborskih zastupnika i zastupnica.

Njihovi potpisi jamčit će da će aktivno zahtijevati ratifikaciju i za nju glasati, stoji u najavi prosvjedne akcije.

Istodobno, udruge pozivaju i sve građanke i građane kojima je stalo do efikasne i jednako dostupne zaštite za žene i djevojčice žrtve fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja, sve one koji vjeruju da se borbom protiv predrasuda i stereotipa i boljim obrazovanjem može smanjiti stopa nasilja nad ženama – da potpišu zahtjev za ratifikaciju Konvencije na: http://www.potpisujem.org/hr/